Gospodarstvo

PREMIJER MILANOVIĆ

Učinili smo sve kako bi Hrvatska izašla iz krize

"Do kraja godine planiramo otkočiti petnaestak projekata vrijednih milijardu eura koji bi trebali osigurati oko 2.000 novih radnih mjesta", istaknuo je premijer Zoran Milanović na zadnjem Proinvestu održanom u Zagrebu.

Zoran Milanović   FOTO:Robert Anic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis

[11:52]
Nakon Splita, Osijeka, Varaždina i Rijeka, Vladina turneja na kojoj se poduzetnicima i lokalnim čelnicima predstavljaju ključne mjere za poticanje investicija i restrukturiranje gospodarstva, završava danas u Zagrebu. Premijer Milanović u uvodnom dijelu je naglasio kako su u posljednje četiri godine investicije pale za više od 40%. "To je ključni uzrok krize, ali je i ključ oporavka", rekao je Milanović te naveo da Vlada na putu izlaska iz krize radi na tri ključna pravca: povećanju javnih investicija, jačanju poslovne klime i rušenju barijera privatnim investitorima.

"U narednim godinama javni sektor će se smanjiti, a država će ostati samo tamo gdje su esencijalni resursi", rekao je premijer te istaknuo da prostor za jačanje idućih godina treba biti u privatnom sektoru. Uz nabrajanje poduzetih mjera - od fiskalne konsolidacije do smanjenja zdravstvenog doprinosa za 2 postotna poena, čime je gospodarstvo oslobođeno 2 milijarde kuna, premijer je naveo kako je zahvaljujući uvođenju reda nelikvidnost smanjena s 40,6 milijardi kuna, koliko je iznosila na kraju prošle godine, na 37 milijardi kuna koliko je iznosila krajem travnja.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić istaknuo je kako su ključ oporavka nova ulaganja. On u ovoj godini očekuje rast investicija od 6,5% što bi bio povratak u 2010. "Koliko je to realno, to je u sferi nagađanja", rekao je Grčić, no s obzirom na red koji se uvodi u sustav i mjere koje poduzima ova Vlada Grčić je, kako i sam kaže, optimističan.


[11:00]
Vladina turneja predstavljanja investicija završava na Zagrebačkom Velesajmu.

U obraćanju gospodarstvenicima, premijer Zoran Milanović je poručio da je demokracija sjajna stvar dok funkcionira. "Proinvest smo inicirali da bismo čuli probleme obrtnika, ali i da bismo predstavili što mi radimo", rekao je Milanović i dodao da ispunjavaju svoja obećanja o redu, radu i pomoći gospodarstvu. Pohvalio se smanjenjem nelikvidnosti za više od 7 milijardi kuna. Premijer je rekao i kako se u Vladi trude pomoći urednim poreznim platišama.

Želimo izravno komunicirati s ljudima, objašnjava naum Banskih dvora potpredsjednik Vlade Branko Grčić. "Svi zainteresirani poduzetnici i predstavnici jedinica lokalne samouprave gladni su informacija, kontakta i razgovora s predstavnicima najviše vlasti u Hrvatskoj", rekao je Grčić.

Nakon uvodnih izlaganja, održat će se dvije panel diskusije - "Restrukturiranje" i "Investicije". Bit će to i prigoda da se okupljenima objasni na čemu Vlada temelji svoj optimizam o gospodarskom rastu dok nam sa svih strana stižu crne najave o padu BDP-a.