Gospodarstvo

DALJNJI PAD STOČARSTVA

Slavonske farme propadaju, a na moru turisti jedu 80 posto uvozne hrane

Samo prošle godine Hrvatska je svinjskoga mesa uvezla više nego kave. Ulaskom u EU očekuje se dodatni pad proizvodnje mesa, piše Dnevnik.hr.

Ilustracija   FOTO:Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Glavni je uzrok nekonkurentnost. Naši proizvođači europskima ne mogu konkurirati ni količinama, ni cijenom. Proizvodnja je ovdje skupa. Skup je repromaterijal, kao i stočna hrana. Država  nije ništa naučila od zemalja koje su u EU ušle prije nas. U Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj i Poljskoj proizvodnja mesa smanjila se  za 30 posto, dok se u starim članicama  povećala za desetak posto.

Uzgajivač goveda Ivo Kovačević strahuje od konkurencije iz  EU-a. “Ne možemo mi konkurirati tome jer  naš repromaterijal je puno skuplji. Vidi  pošto je kukuruz, pošto je smjesa, pošto je  hrana, gnojivo, herbicidi i dalje”, ističe. Dok  u stajama još ima goveda, svinjci su već   prazni. Uvoz je bacio na koljena hrvatsko svinjogojstvo. 

Nekonkurentnosti je svjestan  je i ministar Tihomir Jakovina. “To nije  posljedica unatrag nekoliko mjeseci ili go dinu dana, nego u nekretanju u reforme na vrijeme”, ističe Jakovina. Konkurirati jednoj  Danskoj s 25 milijuna tovljenika Hrvatska ne  može. No može Europi ponuditi ono što  samo ona ima - autohtone pasmine poput  crne slavonske svinje. “Ljudi se varaju ako  misle držati krmače crne slavonske svinje i  živjeti od prodaje prasaca. Vi jednostavno morate finalizirati proizvod. Znači, razgo varamo o preradi mesa”, kaže uzgajivač  Dominik Knežević.  

Već sada je jasno da će  veliko europsko tržište od 500 milijuna  stanovnika za mnoge ostati nedostižno. No  tragično je što je Slavoniji nedostižna i  Dalmacija. Dok slavonske farme propadaju,  milijuni turista jedu uvoznu hranu. Prošle godine oko 80 posto namirnica na tanjuru   gosta bilo je - iz uvoza.