Osječko-baranjska

[VIDEO] POLICIJA

Oružje je opasnost

Gotovo svakodnevno na poljima, u kanalima, u dvorištima ili obiteljskim kućama diljem Slavonije i Baranje pronalazi se odbačeno oružje ili eksplozivna sredstva. U policiji upozoravaju kako je to vrlo opsano, te pozivaju građane da bez straha od sankcija predaju ta ubojita sredstva, a kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Oružje   FOTO:Nikola Cutuk/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Iako je od rata prošlo više od dva desetljeća, tragovi nisu u cijelosti izbrisani. Mnoge površine u Slavoniji i Baranji još su uvijek prekrivene minama, te ostatcima eksplozivnih sredstava. I u mnogim se domovima skriva oružje i streljivo.

Sve to predstavlja veliku opasnost, posebice u blizini djece, stoga policija poziva na oprez. 

"Prema Zakonu o oružju, oružje se može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak. Pozivamo ponovno sve građane koji još uvijek u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija predaju policiji, neka ga ne odlažu u kanale i slično. Napominjemo, da oružje ili eksplozivna sredstva ne donosite sami u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog slučajnog aktiviranja", poručila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare službenica za odnose s javnošću PU Osječko-baranjske Vesna Žnidarić Bolarić.

Oružje je moguće osobno prijaviti u policijskoj postaji ili telefonski pozivom na broj 192. Policija potom šalje stručne i osposobljene službenike koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. 

"Tijekom siječnja, veljače, ožujka i travnja 2013. godine u sklopu navedene akcije građani su dragovoljno predali 9 komada automatskog oružja, 115 ručnih bombi, 20 mina, 184 komada ostalog rasprskavajućeg vatrenog oružja, 85 komada oružja B kategorije, 2 komada oružja C i D kategorije, te 18.107 komada raznog streljiva za dugo i kratko oružje kao i 0.80 kg eksploziva", kaže Žnidarić Bolarić.

U policiji naglašavaju kako je dragovoljna predaja oružja vremenski neograničena, tako da svi oni koji to još nisu napravili, mogu to učiniti bilo kada.