Društvo

NOVI PRAVOPIS

Do ulaska u Europsku uniju, Hrvatska dobiva novi pravopis

Za tjedan dana prestaje javna rasprava o novom predloženom hrvatskom pravopisu od strane Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Ilustracija   FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Večernji list

Mrežne stranice Instituta je već posjetilo 25.000 ljudi. Ravnatelju Željku Loziću je došla velika količina poruka, prijedloga,a li i kritika.

Neki bi rekli da napokon Hrvatska dobiva jedinstveni hrvatski pravopis, dok drugi predlažu drastična rješenja kao što su izbacivanje slova ć ili dž te Institutov pravopis nazivaju retrogradnim križancem i trulim kompromisom. Jedan od prijedloga je i ukidanje razlike između ije i je, no autori pravopisa slijede hrvatsku pravopisnu tradiciju i ne mijenjaju rješenja koja se nalaze u svim suvremenim pravopisima, a dobro su prihvaćena u praksi.

''U svojim rješenjima slijedimo dobar dio rješenja koja se nalaze u njihovim zapisnicima. Tako smo prihvatili njihove zaključke o glasovno prilagođenom pisanju ktetika jer je Vijeće zaključilo: "Etnici i ktetici od tuđih imena mjesta pišu se glasovno prilagođeno. Tako Njujorčanin i njujorški od New York, Lajpcižanin i lajpciški od Leipzig" – ističe Željko Jozić, ravnatelj Instituta.

Autori ističu da su im se javili stručnjaci različitih struka koji su ih naveli na rješenje da objave i napomene o specifičnoj uporabi povezanoj s pojedinom strukom, što u internetskom izdanju pravopisa neće biti nikakav tehnički problem.

Unutar Institua se usporedno radi i na velikome pravopisnome rječniku, pojmovniku, jezičnim savjetima i dodatnim objašnjenjima. Predviđeno je i da se u budućnosti napravi dodatak koji se odnosi na računalnu primjenu pravopisa.

IZVOR: Večernji list