Osječko-baranjska

[VIDEO] DANI VINA I TURIZMA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Ledenoj berbi Erdutskih vinograda Veliko zlato

Osijek, kao središte kontinentalnoga turizma Hrvatske, grad na sjecištu vinskih cesta i europskih putova, pravo je mjesto za manifestaciju čiji je cilj predstaviti turističku ponudu, uspjehe vinara i gastronomske posebnosti.

Piše: Republika.eu

Dani vina i turizma pridonose razvijanju turizma i širenju ponude utemeljene na tradiciji i autohtonim proizvodima, a čiji je najsvečaniji dio održan danas u osječkoj Tvrđi, u kojoj su se isprepleli Sajam antikviteta, vinske ceste četiriju osječko-baranjskih vinogorja i natjecanje u kuhanju fiša.

'Za neke vinare, da se ne pojave na ovoj manifestaciji, mnogi ne bi ni znali, jer ti vinari nisu uspjeli ući u trgovačke centre i njihova vina, ma koliko kvalitetna bila, nisu na trgovačkim policama. Ovo je prilika da i oni pokažu svoje vino i ono što su radili godinu dana', istaknula je Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i gospodarstvo Osječko-baranjske županije.

A da vinari znaju što rade i da se imaju čime pohvaliti, dokazuju i dodijeljene nagrade Županije za najbolja vina. Od 92 pristigla na ocjenjivanje, 31 je vino zaslužilo zlato, dok je prvom nagradom nagrađena ledena berba Erdutskih vinograda.

'Jako nam je draga ova nagrada, jer Erdutski su vinogradi zadnjih godina imali problema u poslovanju, što smo uspjeli riješiti. Ispred nas su bolji dani, a to potvrđujemo i kvalitetom vina koja je danas i nagrađena', rekao je prilikom preuzimanja pehara Goran Dumančić, većinski vlasnik Erdutskih vinograda.

Nagrade i ocjene vina pomažu vinarima u izlasku na tržište, ali su i važne za unaprjeđenje proizvodnje. To što je ove godine 20 % više zlata nego prošle opravdava postojanje ovoga natjecanja.

'Od Belog Manastira 2009. do Osijeka 2013. napravili smo velik put, kako u kvaliteti i plasmanu vina, tako i u količinama proizvodnje. Konačno, naši su vinogradi, krajobraz i naša tradicija nositelji su turizma Osječko-baranjske županije', rekao je Željko Kraljičak, zamjenik osječko-baranjskoga župana.

U turizmu je posebno zanimljiva slavonsko-baranjska gastronomska ponuda čiji su dio pokazali majstori kotlića koji su za građane skuhali tisuće porcija čobanca i fiš-paprikaša. Dani vina i turizma nastavljaju se sljedećega vikenda Sajmom cvijeća u Dalj Planini i otvorenjem vinoteke u Dalju.