Osječko-baranjska

[FOTO-VIDEO] ZAVRŠNICA PROJEKTA WINE TOUR

Otvorena Regionalna vinoteka

Vinova loza se u Slavoniji i Baranji uzgaja stoljećima. Tradicija i iskustvo vinogradarstva tu stvaraju sve plemenitije i krjepkije vinske kapljice, a vinari otkrivaju kako iskoristiti svoju bogatu tradiciju i ponuditi ono što najbolje znaju – kvalitetno vino, široku dušu i gostoprimstvo kakvo samo ovaj dio Hrvatske zna pružiti!

Piše: Republika.eu / STV

Mjesto za to od sada imaju i u urbanoj sredini Osijeka, u Tvrđi, gdje je danas otvorena Regionalna vinoteka. Na četiri osječko-baranjska vinogorja postoji 12 vinskih cesta, koje se uređuju novcima iz europskih fondova iz projekta Wine Tour čija je vrijednost 1.3 milijuna Eura, od čega 936.389 Eura dolazi bespovratno iz pretpristupnog fonda Europske unije IPA. U tom projektu uređuje se 18.5 kilometara vinskih cesta, uređuju se četiri muzeja vina i danas otvorena Regionalna vinoteka u Osijeku.

'Sve je veći broj turista koji dolaze u Tvrđu i željeli smo im baš tu na jednom mjestu pokazati kvalitetna vina koja imamo u ovom dijelu Hrvatkse. Ta vina to i zaslužuju, jer su mnoga dobila važna domaća i međunarodna priznanja. Grad Osijek zajedno s Europskom unijom na ovaj način zaokružuje jednu lijepu turističku priču', istaknuo je prilikom otvorenja Vinoteke Krešimir Bubalo, gradonačelnik Osijeka.

No, rezultati koja vinari i vinogradari Osječko-baranjske županije postižu nisu slučajni: 'Ove se godine puno radilo u vinogradarstvu i vinarstvu koji proširuju površine pod vinogradima. Prva smo županija pod površinama vinograda zasađenima iz Nacionalnog operativnog programa. Vinari su se izvještili, daju vrhunska vina iz četiri vinogorja Osječko-baranjske županije. Dvanaest vinskih cesta nema ni jedna županija u Hrvatskoj, a sve zaokružuje ugostiteljska ponuda s autohtonim jelima, jedinstven prirodni krajolik, kulturna baština. Osim toga, sve je i dobro prometno povezano. Otvorili smo luku Aljmaš, luka u Batini je pred otvaranjem i sve to skupa vodi razvoju kontinentalnoga turizma i ostvarivanju visokih rezultata u tom području', rekao je Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan.

'Posramljen sam da tek sada, u finalu, doznajem za ovaj projekt i što dolazim na gotov čin. Zaista sam oduševljen cijelom pričom. Osijek je pokazao Hrvatskoj kako se uzimaju novci iz Bruxellesa. Do sada smo svi gledali u Istru i njihove vinske ceste, a sada Istrijani imaju što naučiti od Osijeka i iz cijele ove priče. Fantastično!', rekao je Rene Bakalović, poznati hrvatski gastronom i vinolog, koji je također bio nazočan otvorenju Regionalne vinoteke. 

Vinoteka donosi ponudu svih vinara s područja Županije, od najmanjih do velikih, i svima njima je taj novouređeni prostor otvoren za predstavljanje svoje ponude i za edukacije. U svakom slučaju, Regionalna vinoteka prva je postaja u upoznavanju turističke ponude Slavonije i Baranje – nakon posjeta Vinoteci, slijedi odlazak na jednu od dvanaest vinskih cesta, a svaka za sebe donosi nove zanimljivosti, nove radosti i nove uspomene.