Nogomet

GOTOVO JE

Inter ne pušta Matea Kovačića na SP U-20!

Milanski Inter odbio je dati dopuštenje Mateu Kovačiću za nastup na Svjetskom prvenstvu reprezentacija do 20 godina koje će ovoga ljeta biti održano u Turskoj, objavio je Hrvatski nogometni savez.

Mateo Kovačić   FOTO:Dalibor Urukalović/PIXSELL
Piše: Media Servis

Iako su predsjednik stručne komisije Romeo Jozak i izbornik Dinko Jeličić sredinom travnja u Milanu pregovarali s rukovodstvom Intera i ponudili milanskom klubu sve opcije - uključujući priključivanje Interovog kondicijskog trenera stožeru hrvatske reprezentacije - u Interu su iskoristili svoje pravo da ne dopuste igraču nastup na tom natjecanju.

Kako pojašnjavaju iz HNS-a, klubovi nisu dužni puštati igrače na natjecanja ovog uzrasta čak ni kada se radi o razini svjetskog prvenstva, a kako u Kovačiću vide jednog od najvažnijih igrača momčadi iduće sezone, u Interu ne žele izlagati Matea dodatnim naporima neposredno prije početka priprema za novu sezonu.

HNS je dobio službeni dopis Intera.

"Poštovani predsjedniče, odgovaram na vaš ljubazni dopis od 5. travnja 2013. godine tek sada jer sam, kao što vjerojatno znate, u međuvremenu imao zadovoljstvo susreti se s g. Jozakom u Milanu.

Kao što sam obećao g. Jozaku, detaljno sam razmotrio situaciju igrača s tehničkim odjelom kluba i predsjednikom. Također smo razgovarali s igračem koji je pokazao iznimnu želju igrati za vašu reprezentaciju.

Kao što vjerojatno znate, mladić je počeo stalno igrati za nas. Doista smo sretni s njim. Međutim, kao što se uvijek događa s mladićima njegove dobi koji dolaze iz druge zemlje, doista se mora integrirati u grupu igrača prve momčadi. Zbog toga je za nas neophodno da sve treninge uoči sezone provede s prvom momčadi. To je iznimno važno za novog igrača, a naš klub je za posljednji tjedan lipnja dogovorio dodatno razdoblje za provedbu fizičkih i medicinskih testiranja personaliziranih upravo za njega, uoči početka predsezone.

Zbog svih ovih razloga - koje sam uvjeren da ćete razumjeti - naš klub ne može dozvoliti igraču da sudjeluje na U-20 Svjetskom prvenstvu u Turskoj. Doista smatramo da je razdoblje treninga u predsezoni fundamentalni trenutak za igrača dobi kao što je Mateo, koji je došao u naš klub prije tek četiri mjeseca. S druge strane, uvjereni smo da će njegov kvalitetniji trening tijekom ljeta biti presudan za njegov profesionalni napredak, a to je od interesa i klubu i vašem Savezu.

S poštovanjem,
Marco Branca
Tehnički direktor F.C. Internazionale Milano S.p.A
", stoji u dopisu Intera.

Iz HNS-a su poručili kako uvažavajući ovakav stav Intera u kojem je Kovačić postao važan kotačić i u kojeg je Inter uložio velik novac, kao i da se u Milanu boje njegove ozljede i da ga ne planiraju prodavati pa im izlog SP-a nije potreban, rukovodstvo reprezentacije više neće inzistirati niti tražiti njegov nastup u Turskoj.

Svjetsko prvenstvo u Turskoj na rasporedu je od 21. lipnja do 13. srpnja, a Hrvatska je smještena u skupinu s Urugvajom, Uzbekistanom i Novim Zelandom.