Crna kronika

NEPRAVOMOĆNE PRESUDE ZA 'VLAK SMRTI'

Medaku 4 godine zatvora, Bazini tri!

Bivši direktor HŽ-a Ivan Medak i savjetnik u tvrtki Intrade, Jozo Bazina, proglašeni su krivima za željezničku nesreću u Rudinama kod Splita u kojoj je 2009. godine poginulo šest, a ozlijeđeno 55 putnika, te nepravomoćno osuđeni, Medak na četiri, a Bazina na tri godine zatvore.

2009- godine izletio je nagibni vlak kod Rudina   FOTO:Ivo Čagalj/24sata
Piše: Media Servis

[12:40]
Ostala trojica optuženika, direktor tvrtke Intrade, Ivan Tomašković, šef protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu, Drago Rogulj, i vatrogasac Branko Tišljar, oslobođeni su krivnje.


[11:22]
Na Županijskom sudu u Splitu u tijeku je izricanje nepravomoćne presude za željezničku nesreću u Rudinama kod Splita, u kojoj je 2009. godine poginulo šest, a ozlijeđeno 55 putnika.

Uzrok nesreće je nanošenje retardanta na tračnice, tvrdi tužiteljstvo. Branitelji su vještačenje procijenili površnim i zaključili da je sredstvo imalo sve potrebne dozvole za njegovu upotrebu.

Za nesreću nagibnog vlaka optuženi su bivši direktor HŽ-a Ivan Medak, direktor tvrtke Intrade Ivan Tomašković, savjetnik u toj tvrtki Jozo Bazina, šef protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu Drago Rogulj i vatrogasac DVD-a Branko Tišljar.

Suđenje je počelo u siječnju 2011. godine, od kada je sudac Damir Romac ispitao članove obitelji stradalih te brojne druge svjedoke, među kojima vještake Centra za forenzička ispitivanja Ivan Vučetić iz Zagreba.