Razno

SPAVANJE

Koliko nam je potrebno sna?

Kod svake osobe količina sna potrebna za normalno funkcioniranje organizma varira. Iako je optimalna količina sna za odraslu osobu između 7 i 8 sati, nemojte se začuditi ako vam netko kaže da mu je 5 sati sasvim dovoljno ili da pak da je nekom drugom potrebno čak i 10 sati.

Ilustracija   FOTO:sindikasi.net
Piše: Republika.eu / sleepfoundation.org

Prva stvar koju će vam reći stručnjaci je da zapravo ne postoji taj „magični broj“, jer ne samo da je različitim dobnim skupinama ljudi potrebna različita količina sna, nego su i potrebe za spavanjem individualne. Kao i ostale karakteristike s kojima se rodimo, količina sna koja nam je potrebna za funkcioniranje može biti potpuno drugačija od one koja je potrebna nekom drugom iste dobi.

U svakom slučaju trebate si osigurati dovoljno sna, dakle ni premalo, ni previše. Jedna stvar koju apsolutno svako istraživanje o spavanju pokazuje je kako premalo sna ne smanjuje samo produktivnost i sposobnost pamćenja, nego može imati ozbiljne posljedice za vaše zdravlje i ugroziti ne samo vašu sigurnost nego i sigurnost svih oko vas.

S druge strane, neka istraživanja su pokazala, da je i previše sna isto tako povezano sa bolestima i nesrećama, no iako se sigurno svakom od nas barem jednom dogodilo da se "prespava" i zbog toga osjeća još umornije, za to ipak nema čvstih dokaza.

Na količinu sna koja vam je potrebna utječu i životni stil i zdravlje pa stoga, da bi znali koliko vam sna uistinu treba, obratite pozornost na različite faktore vašeg životnog stila koji itekako utječu na kvalitetu i kvantitetu sna, kao što su primjerice posao i stres.

Iako je u ovo doba ubrzanog životnog ritma, sve većeg stresa i gomile problema spavanje mnogima postalo privilegij, potrudite se da vam ono ipak bude u prioritetima.