Osječko-baranjska

3. A GARDIJSKA BRIGADA

Svečano otkriven spomenik poginulim i umrlim pripadnicima 'Kuna'

Svečanim otkrivanjem spomenika 3. Gardijskoj brigadi Hrvatske vojske obilježava se 22. obljetnica osnutka brigade i spomen na umrle i 369 poginulih pripadnika postrojbe tijekom Domovinskog rata.

Piše: Republika.eu / STV

Na današnji dan prije 22 godine u Osijeku i Vinkovcima ustrojena je treća brigada Zbora narodne garde, legendarne «Kune». U znak sjećanja na taj za modernu hrvatsku povijest važan dan, ali i na sve pripadnike koji su u borbama dali svoj život za stvaranje Domovine danas je na prostoru osječkog Kampusa, odnosno bivše vojarne svečano otkriveno spomen obilježje Treće A. brigade, te je predstavljena monografija o njenom ratnom putu.

Treća A brigada ZNG-a, «Kune» osnovana je 29. travnja 1991.-e godine, a popunjeni tek do dvije trećine dočekali su prve bitke – obranu Osijeka, Vinkovaca, Vukovara i Okučana. Slabo opremljeni, protiv srbočetničke agresije borili su se duhom.

"Išlo se srcem, mislili smo da nam nitko ne može ništa, jurišali smo na tenkove s puškama, mislili smo da nešto možemo napraviti, normalno da je to u početku išlo tako, kasnije smo se oslobađanjem vojarni naoružavali, radile su se specijalističke obuke, bili smo sve jači i jači"-izjavio je Blaž Beljan pripadnik 3. A brigade ZNG-a 1991-2000.

Tijekom Domovinskog rata pripadnici Kuna sudjelovali su u bitkama na svim bojištima osim Dubrovnika i Like. Dali su obol u operaciji Maslenica, kao i u Bljesku i Oluji. 

"Najviše pripadnika naše postrojbe u jednom kratkom vremenu poginulo je u operaciji Maslenica, u Kašiću. Izginuli su pripadnici treće bojne i izvidničke satnije iz Osijeka, treća bojna iz Slavonskog Broda. To je bila vrlo teška borba nekoliko dana je trajala. A ustvari meni osobno je najteža bila situacija nakon pada Vukovara, kada je Slavonija utihnula, Vukovar je slomljen i mi smo tu izgubili u Vukovaru, cijelu našu 4. bojnu" - izjavio je Marko Leko predsjednik URV 3.A. Brigade ZNG «Kune»

Kroz Kune je prošlo 9500 pripadnika, 364 su izgubila život u borbama, šesnaestorica se još uvijek vode kao nestali, a 1088 ih je ranjeno. U znak sjećanja na sve njih danas je na prostoru osječkog Kampusa otkriveno spomen obilježje, rad poznatog kipara Mate Tijardovića.

Danas je predstavljena i monografija u kojoj je opisan ratni put Treće brigade, kao i život nakon rata i spajanja Kuna s petom brigadom te nastanka moderne specijalne postrojbe na tim temeljima. Tijekom predstavljanja monografije gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo zahvalio je pripadnicima Treće brigade, ali i svim braniteljima koji su pomogli da Osijek ostane nepokoreni grad.

"Upravo danas je zgoda prisjetiti se njih, ali prisjetiti se i progovoriti o onima koji bi danas trebali biti s nama, živi su, a negdje su po nekim zatvorima, zahvaljujući nekim promašenim politikama, ali i zahvaljujući tome što su samo branili svoje"- izjavio je Krešimir Bubalo 

Bubalo je kazao i kako je 1997.-e napravljen pravi potez kada je vojarna predana na upravljanje osječkom sveučilištu. 22 tisuće studenata koji u Osijeku studiraju je ono što nam treba, to je pogled u budućnost, snažnu i bolju Slavoniju i Baranju i Hrvatsku, za koju su se borili pripadnici Treće brigade.