Politika

UDRUŽIVANJE

Stvaranje klastera u turizmu zbog boljeg korištenja EU fondova

Sastankom nekoliko ministarstava započeto osnivanje klastera konkurentnosti hrvatskog turizma. Suradnjom svih dionika turističkog i pratećih sektora želi se postići bolja iskorištenost fondova EU.

Ilustracija   FOTO:Goran Kovacic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / business.hr

Novi ministar ispred Ministarstva turizma, Darko Lorencin, u suradnji s drugim ministarstvima pokreće stvaranje klastera konkurentnosti hrvatskog turizma koji bi trebao omogućiti kvalitetnu identifikaciju, kreiranje i apliciranje projekata na strukturne EU fondove.

Početni sastanak je okupio oko 150 sudionika iz turističkog i pratećih sektora uz predstavnike ministarstva.

Klaster će biti platforma za udruživanje privatnog, javnog, civilnog i znanstvenog sektora na svim razinama, a na sastanku je predstavljen proces programiranja za korištenja sredstava iz strukturnih fondova EU-a s naglaskom na turističke projekte.

Ministar turizma Darko Lorencin istaknuo je da je turistički sektor karakterističan zbog svoje horizontalnosti odnosno doticaja s mnogim drugim sektorima, što predstavlja svojevrsni izazov.

Predstavljeni klaster konkurentnosti je model za stvaranje projekata pomoću tzv. turističkih platformi koje su definirane ključnim proizvodima hrvatskog turizma iz Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. Koristeći metodologiju  kandidiranja projekata, klaster će biti platforma za udruživanje svih dionika turističkog sektora ovisno o projektu koji se planira kandidirati za sredstva strukturnih fondova EU.

IZVOR : business.hr