Požeško-slavonska

MANIFESTACIJA „ŠOKAČKO SE KOLO VIJE“

'Narod koji ne njeguje svoju tradiciju nema budućnosti'

Jučerašnja folklorna manifestacija „Šokačko se kolo vije“ u Kaptolu se održala na kraju gospodarskog sajma Vino Kap. Po treći puta organizirao ga je domaći KUD Ivo Čakalić.

Gospodarski sajam Vino kap   FOTO:Duško Mirković/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Večernji list

Recesija je mnogo toga zahvatila, ali jedno je sigurno, bogatstvo običaja Slavonije, nije i neće. Potvrdila je to i današnja folklorna manifestacija „Šokačko se kolo vije“ u Kaptolu koja se održala na kraju gospodarskog sajma Vino Kap. Po treći puta organizirao ga je domaći KUD Ivo Čakalić, javlja Večernji list.

"Na ovaj način želimo očuvati kulturne običaje, ali i upotpuniti Vino Kap", kazao je Damir Poljanac, predsjednik kaptolačkog KUD-a. Načelnik Mile Pavičić zahvalio je KUD-u Ivo Čakalić što nastoje sačuvati tradiciju ovog kraja. "Narod koji ne njeguje svoju tradiciju nema ni budućnosti. A ja mogu reći da mi imamo budućnost jer mi smo općina koja ima četiri kulturno umjetnička društva koja njeguju običaje svoga kraja, od čega dva njeguju slavonske, jedno češke, a jedno bosanske običaje. To je bogatstvo s kojim se može podičiti malo koja općina", poručio je načelnik Pavičić.

Manifestaciju je otvorio Ferdinand Troha, zamjenik župana za društvene djelatnosti. Sa spletom kola i pjesama pored domaćina nastupio je KUD Jasen iz Šaptinovaca, KUD Češka beseda iz Kaptola, HKUU Trenk iz Nove Gradiške, KUD Šokadija iz Bocanjevaca, KUD Zagrađe, KUD Šokadija iz Batrine, i KUD Kupina iz istoimenog mjesta. 

IZVOR: Večernji list