Osječko-baranjska

22.OBLJETNICA 3. GARDIJSKE BRIGADE, PROSLAVLJENIH KUNA

Povjerili su nam zemlju koju trebamo razvijati i čuvati

Tada je, 1991. imperativ bio obraniti i osloboditi zemlju Hrvatsku, a danas je naša misija dati sve od sebe da znanje, vještine i pozitivna energija nesebično služe razvoju naše zemlje Hrvatske.

Ilustracija   FOTO:Davor Javorović/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Svečanim otkrivanjem spomenika 3. Gardijskoj brigadi Hrvatske vojske obilježava se 22. obljetnica osnutka brigade i spomen na umrle i 369 poginulih pripadnika postrojbe tijekom Domovinskog rata. U vojno-redarstvenoj oslobodilačkoj akciji ranjeno je 1.088 pripadnika Kuna, a još 15 pripadnika vode se kao nestali. Pripadnici Kuna bili su jedan od čvrstih temelja pobjedničke, Hrvatske vojske i zahvaljujući našim hrabrim dečkima danas živimo u slobodnoj, neovisnoj i demorkatskoj Hrvatskoj.

Spomenik se nalazi u krugu Sveučilišnog kampusa u Osijeku, u krugu negdašnje vojarne „Drava“ gdje se, među ostalim postrojbama nalazila i 3. brigada. Povjesne činjenice zabilježene su i biti će ubuduće prikupljane kako bi budući naraštaji imali spoznaje o ratnom putu Kuna, postrojbe koja je s ostalim postrojbama Oružanih snaga RH pobjedničke pretvarala i u povjesne pobjede.

Kada je još za vrijeme Austrougarske izgrađene vojne zgrade kojima su se nakon raspada monarhije koristile obje Jugoslavije, a kasnije i Hrvatska, nitko nije ni u snu mogao zamisliti da će se tu, jednoga dana obrazovati mlade generacije. Inženjeri, glazbenici, glumci, liječnici, bilozi, kemičari... Ne za bitke i ratove, za uništavanje nego za izgradnju nove i bolje, mirne budućnosti. Mnogi mladići iz 3.brigade 1991.godine tek su maturirali ili započeli studij. U tom trenutku preuzeli su najvažniju ulogu u svom životu, branili su Domovinu. Danas na jednom od brojnih fakulteta osječkog Sveučilišta studiraju i njihova djeca. I oni imaju jednako važnu i presudnu ulogu.

Ne smije se zaboraviti da je Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku jedino sveučilište u Hrvatskoj koje je stradalo u srpskoj agresiji na Hrvatsku, a tijekom obrambenog, Domovinskog rata poginula su 24 studenta i pet sveučilišnih nastavnika.

Znakovito je što se spomen-obilježje 3. Gardijskoj brigadi nalazi upravo u bivšoj vojarni i sadašnjem kampusu. Možda se podno spomenika neće svakoga dana naći cvjetak ali ti mladi ljudi, njihovo znanje i energija najljepši su zalog za budućnost za koju su ginuli njihovi roditelji. Kako je tada njihovim roditeljima najsvetija obveza u tom trenutku bila obraniti Hrvatsku tako je današnjim generacijama, posebice mladim ljudima obveza razvijati našu zemlju. Zemlju u kojoj će se ostajati, a ne iz koje će odlaziti. Uloga im je i dalje Sveučilište činiti središtem znanja i napretka, jezgrom razvoja. Ne tako davne 1997.godine kada je Vlada RH odlučila prenijeti vlasništvo Vojarne „Drava“ na osječko Sveučilište, malo tko je vjerovao da će se u Osijeku iz pepela podići ta moderna zdanja. Tada je, 1991. imperativ bio obraniti i osloboditi zemlju Hrvatsku, a danas je naša misija dati sve od sebe da znanje, vještine i pozitivna energija nesebično služe razvoju naše zemlje Hrvatske.

Neka nam svima spomenik poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima 3. Gardijske brigade Hrvatske vojske bude stalni podsjetnik na vrijeme kada su naši očevi, braća i prijatelji stvarali slobodnu i neovisnu Hrvatsku koja treba krenuti putem zemlje znanja.