Politika

SABOR

Usvojen Zakon o naplati poreznog duga fizičkih osoba

U Saboru je u tijeku glasovanje o raspravljenim točkama, nakon čega će zastupnici na trotjednu stanku zbog kampanje za lokalne izbore.

Hrvatski Sabor   FOTO:Patrik Maček/PIXSELL
Piše: Media Servis

Između ostalih zakona zastupnici su usvojili su Zakon o naplati poreznog duga fizičkih osoba, kojim bi se otpisalo i reprogramiralo više od 12 i pol milijardi kuna duga prema državi. Vladinim amandmanom primjena Zakona proširena je i na fizičke osobe, koje su prestale obavljati djelatnost, a koji nisu obrtnici poput arhitekata, liječnika i odvjetnika. 

Dok vladajući tvrde da se ovim zakonom građanima omogućava da prodišu, protiv tog Zakona bio je HDZ.

"Postavlja se pitanje što ako je netko prije mjesec ili mjesec i pol znao da će biti ovakva izmjena zakona pa je u zadnjih 15-ak i li 20 dana zatvorio poduzeća, a ima, recimo, poreznI dug nekoliko milijuna kuna. Ovaj zakon ni amandman ne možemo podržati jer ako se neke druge stranke optužuje za populizam, onda je ovo populizam par excellance", rekao je Ivan Šuker.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara predao je danas u Saboru predsjedniku Sabora Josipu Leki zahtjev da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta prema žrtvama, te da se kao takav izuzme od odredbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. 

"Bez ikakve namjere da bilo koga prikratimo za neko njegovo pravo, pa ni srpsku etničku zajednicu, smatramo da je uvođenje simbola stradanja u ulice Vukovara još prerano upravo zbog onih koji imaju osobno iskustvo stradanja i nalaze se u Vikovaru, žive u Vukovaru i odlučili su tamo živjeti i ostati", rekao je Vlado Iljkić iz Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara.

"Primio sam pisani zahtjev. Stavit ćemo ga u postupak, u proceduru pa ćemo vidjeti koje su ocjene radnih tijela", komentirao je ovaj zahtjev predsjednik Sabora Josip Leko.

Predstavnici stožera za obranu hrvatskog Vukovara zahtjeve će tijekom dana predati i Vladi te Uredu predsjednika.