Lokalni izbori

VELIKO PREDIZBORNO ISTRAŽIVANJE ZA GRAD OSIJEK

Bubalu uvjerljiva pobjeda u drugom krugu

Malo više od tri tjedna ostalo je do prvog kruga lokalnih izbora. Republika.eu donosi vam istraživanje o raspoloženju stanovnika Osijeka.

Piše: Republika.eu

Istraživanje je provedeno 22., 23. i 24. travnja metodom slučajnog odabira telefonskim putem na uzorku od 1549 ispitanika. Na izbore bi izašlo nešto manje od 70% ispitanika što sugerira kako će izlaznost biti velika.

20,24% birača još nije odlučilo kome će dati svoj glas u prvom krugu izbora za gradonačelnika Osijeka, no kada se odbiju takvi birači najviše glasova dobija aktualni gradonačelnik Krešimir Bubalo koji uživa potporu 43,11% ispitanika, a s njim u drugi krug ulazi kandidat Kukuriku koalicije Ivica Vrkić koji osvaja 25,78 % glasova.

Ostali kandidati smjestili su se u dvije grupe. Prvu grupu koja je blizu prelaska 10% predvodi Dražen Vidović (HDZ,HSP A.S.) s 9,36%, a slijede Jaroslav Pecnik (Hrvatski Laburisti) s 8,89%, te Anto Đapić (Nezavisni kandidat) kojega podržava 8,54% ispitanika.

Ostali uživaju malu potporu, pa tako nezavisni Miroslav Šimić dobija 1,99%, Zlata Halusek (HSS,BUZ) 1,29%, HSP-ova Darija Paloš 0,82%, te kandidat ASBU-a Ivan Jakobljević 0,23%.

Krešimir Bubalo dobija 56,57%, a Ivan Vrkić 43,43% glasova

Drugi krug izbora donosi nešto više neodlučnih birača (25,47%) , no to je razumljivo s obzirom da mnogi nakon ispadanja njihovog kandidata ne znaju kome dati svoj glas u drugom krugu. Kada se oduzmu neodlučni birači HDSSB-ov Krešimir Bubalo dobija 56,57%, a Ivica Vrkić 43,43% glasova.

Raspoloženje birača glede gradonačelnika poprilično se preslikalo i na izbore za  Gradsko vijeće grada Osijeka. Ispitanici su najviše glasova dali listi HDSSB-Zeleni Hrvatske koja uživa potporu 36,84% birača, a slijedi ih lista Kukuriku koalicije s 26% glasova.

Treća je koalicija HDZ, HSP A.S. za koju se izjasnilo 14,81% ispitanika, dok Hrvatski Laburisti osvajaju 9,2%. Izborni prag prelazi i kandidacijska lista grupe birača Ante Đapića koja uživa povjerenje 5,3% birača. Od ostalih stranaka najbliži prelasku je HSP s 4 %.