Gospodarstvo

BRODOLOM DRŽAVNIH FINANCIJA

Deficit proračuna dosegao 8,4 milijarde kuna

Ministar financija Slavko Linić odbacio je nagađanja o lošem punjenju proračuna, a i otkrio da je prema izračunu Eurostata prošla Vlada, umjesto 14 milijardi, ostavila više od 20 milijardi kuna deficita.

Slavko Linić   FOTO:Željko Lukunić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Iako je deficit do polovice travnja dosegao gotovo 8,4 milijarde kuna, Slavko Linić misli da nema razloga za brigu niti za novi rebalans.

"Pod kontrolom su i prihodi proračuna i rashodi proračuna, kad promatramo prihode, oni su od siječnja osam milijardi, ovaj mjesec već 9 milijardi, znači punjenje je ok", poručio je Linić.

Objašnjava da je deficit u prvim mjesecima toliki jer je Vlada brže platila neke svoje obveze, poput poljoprivrede i brodogradnje, kako bi pomogla tim gospodarskim granama.

No, pojavila se i informacija da je prema EUROSTAT-u deficit u 2011. godini bio viši od 20 milijardi kuna. Razlog je što Eurostat računa kada smo trebali nešto platiti, a ne kada smo platili pa su na kraju Brodogradnja i zdravstvo nagomilali dodatni deficit na zadnju godinu vladavine Jadranke Kosor. A pošto je sada manjak puno manji, to je voda na Linićev mlin.

"To znači da program Vlade Zorana Milanovića pokazuje da itekako kontroliramo svoje deficite, da ih bitno umanjujemo i da ih u ovom trenutku pokušavamo držati na razini od 10 milijardi godišnje", poručio je Linić.