Politika

SABOR

Klubovi podržali izmjene Zakona o šumskom reprodukcijskom materijalu

Svi saborski klubovi podržali su izmjene Zakona o šumskom reprodukcijskom materijalu. Riječ je o još jednom od zakona kojim se usklađujemo s pravnom stečevinom Europske unije.

Klubovi podržali izmjene Zakona o šumskom reprodukcijskom materijalu   FOTO:Patrik Maček/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Ove izmjene prvenstveno se odnose na uvoz šumskog reprodukcijskog materijala, odnosno, činjenicu da po pristupanju Europskoj uniji, Republika Hrvatska postaje dijelom jedinstvenog tržišta, pa više nema uvoza iz država članica Europske unije, već se uvodi novi termin, premještanje. Slijedom navedenog, ukida se potreba za izdavanje odobrenja za uvoz šumskog reprodukcijskog materijala iz država članica Europske unije", rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Laburist Branko Vukšić u raspravi se osvrnuo na najnovije istraživanje prema kojem se Hrvatska nalazi u samom vrhu europskih zemalja po bogatstvu državne imovine, no prema zaradi koju ta imovina ostvaruje, na samom smo dnu.

"Bitno je postaviti pitanje zbog čega se u Hrvatskoj mahom izvoze drvo i trupci, a nismo ništa učinili da bismo stvorili uvjete da se pokrene drvo-prerađivačka industrija. Čime se mi bavimo, bavimo se jedino uvozom, izvozom sirovine, jeftinim izvozom", kazao je Vukšić.