Crna kronika

MATE MIŠO KOVAČ SANADERU

'Jesi zadovoljan predsjedniče?'

"Mladen Barišić bio je Sanaderov najveći sluga", posvjedočio je pjevač Mate Mišo Kovač u nastavku suđenja u slučaju Fimi media.

Mišo Kovač na suđenju Sanaderu: 'Jesi zadovoljan predsjedniče?'   FOTO:Marko Lukunić/PIXSELL
Piše: Media Servis

[10:34]
Mišo Kovač svjedočio je o nastupu u HDZ-ovoj kampanji 2007. godine u kojoj je sudjelovao zbog sina Edija koji je '90. bio član HDZ-a. Predočio je ugovor o djelu koji je potpisao Ivan Jarnjak. Osim nastupa, plaćene su mu dnevnice, spavanje i troškovi orkestra. Povrh tog ugovora, tvrdi Kovač, nije dobio nikakav novac, pa tako ni 80 do 100 tisuća eura, koje mu je navodno dao Mladen Barišić.

HDZ-ovog rizničara upoznao je preko Sanadera, ali ga nikada, tvrdi, nije posjetio na carini.

"Barišić je bio najveća sluga Sanaderu", rekao je Kovač.

Pjevačka legenda, koju je sutkinja dvaput upozorila da ne šeta sudnicom, na izlasku se obratila Sanaderu.

"Jesi zadovoljan predsjedniče", pitao je Sanadera, koji je odgovorio: "Jesam".

Svjedočio je i fratar Slaven Milanović Litre, koji je potvrdio zajednički odlazak u carinu s Markom Perkovićem. Litre, inače pjevačev župnik, ustvrdio je da Thompson nije primio nikakav novac od Mladena Barišića, niti da bi mu ovaj platio 500 tisuća eura da ne nastupa za neku drugu stranku.

Litre se ne sjeća da je od Marija Jelinčića tražio da naprave neki ugovor, no tužiteljica je predložila saslušanje o tome, navodeći da se Jelinčić jučer javio USKOK-u da ima saznanja o ugovoru HDZ-a i Thompsona.

Čelnici bosansko-hercegovačkog HDZ-a 1990. Božo Ljubić i Martin Draguž pak, negirali su Barišićev iskaz da je 2007. godine u Tučepima, a po Sanaderovu nalogu, Barišić Ljubiću predao milijun i 200 tisuća kuna za stranku.


[08:07]
Suđenje u slučaju Fimi media prvooptuženom Ivi Sanaderu trebalo bi se nastaviti ispitivanjem pet svjedoka.

Na rasporedu za današnje ročište su pjevač Mate Mišo Kovač, fra Slaven Milanović Litre, čelnici HDZ-a BiH Martin Raguž i Božo Ljubić te vlasnica tvrtke Anilon koja je surađivala s Fimi medijom Anita Lončar Papeš. Mate Mišo Kovač trebao bi govoriti o angažmanu estradnih zvijezda za HDZ-ovu predizbornu kampanju 2007. godine. Ostaje, međutim, vidjeti hoće li se danas pojaviti na sudu, budući da se u dva navrata već ispričao zdravstvenim razlozima.

Klupa za svjedoke jučer je, podsjetimo, ostala prazna, jer se nijedan od četiri pozvana svjedoka - Branko Vukelić, Petar Selem, Ivica Kirin i Davor Blažević - nije pojavio. Inače, ročište je obilježila kazna od 5 tisuća kuna branitelju HDZ-a Davorinu Budinu zbog odugovlačenja postupka. Istu novčanu kaznu sutkinja Ivana Čalić nedavno je izrekla i braniteljima prvooptuženog Ive Sanadera te bivšem ministru policije, sadašnjem svjedoku Kirinu.