Književnost

PONOVITI PROŠLOGODIŠNJI USPJEH

Večeras Noć knjige

Nakon velikog uspjeha prošlogodišnje, prve Noći knjige, i ove se godine ovom manifestacijom u Hrvatskoj obilježava današnji Svjetski dan knjige i autorskih prava, kao i Dan hrvatske knjige koji se obilježio jučer, 22. travnja. Tim povodom knjižare i knjižnice na širem području Hrvatske te drugi uobičajeni prostori za promoviranje knjiga i autora, postaju mjesto odvijanja raznovrsnog i širokoj publici zanimljivog programa, koji traje od 18 sati do 1 sat iza ponoći...

Knjižnica   FOTO:Goran Ferbezar/PIXSELL
Piše: Media Servis

Noć knjige 2013. održat će se u preko 100 gradova i mjesta diljem Hrvatske, s najvećim brojem programa u Zagrebu. Program će se održati u 174 knjižnice diljem Hrvatske, te u 50-tak knjižara i ostalih prostora koje su za svoje posjetitelje priredile bogat i raznovrstan prigodni program: od čitaonica i pričaonica za najmlađe, kreativnih radionica, kvizova, nagradnih igara, dramskih izvedbi, glazbenih slušaonica, javnih čitanja, projekcija filmova pa sve do klasičnih predstavljanja knjiga, druženja s autorima i zalogaja za ozbiljnije književne sladokusce.

Posebnost ovogodišnjeg programa je program realiziran u suradnji s Trećim programom Hrvatskoga radija i Zagrebačkim električnim tramvajem. Knjigoljupci će za vrijeme trajanja Noći knjige putem radijskih valova uživati u čitanju poezije i proze, razgovorima s književnicima i posebnim izdanjima emisija. Posebnost ovog događanja ostvarena je u suradnji Noći knjige sa ZET-om, koji je osigurao da se radijski program prenosi i putnicima zagrebačkog javnog prijevoza, putem razglasa u večernjim i noćnim tramvajima i autobusima.

U Noći knjige 2013. sudjeluje preko 200 pisaca te brojni urednici, prevoditelji, glazbenici, glumci, izvođači. Od stranih autora, sudjelovat će poznati litavski umjetnik i ilustrator knjiga za djecu Kęstutis Kasparavicius, te crnogorski pisac Milorad Popović koji će promovirati svoj roman 'Karnera'.