Gospodarstvo

PREVELIKA ADMINISTRACIJA

Četvrtina proračuna namijenjenog poljoprivredi ide za plaće

Četvrtina sredstava koje će Ministarstvo poljoprivrede u 2013. potrošiti iz proračunom mu dodijeljenih 3,68 milijardi kuna nisu namijenjena poljoprivrednim gospodarstvima za izravne potpore zbog poticanja proizvodnje hrane nego služe za pokrivanje plaća i ostalih troškove vezane uz zaposlenike.

Ilustracija   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu

U ministarstvu i još šest njemu priključenih agencija radi ukupno 2600 djelatnika, a ovogodišnji trošak istih iznosit će gotovo milijardu kuna.

Kako donosi Poslovni dnevnik, poljoprivredne potpore proteklih su godina nebrojeno puta osporavane kao ogroman trošak državne blagajne koji nije donio očekivane efekte u proizvodnji hrane. Međutim, konkretni financijski pokazatelji otkrivaju da su potpore isplaćene 2004. kao i iznos koji je predviđen za isplatu u 2013. ostale gotovo na istoj razini dok je istodobno trošak administracije koja radi pod kormilom Ministarstva poljoprivrede povećan sa 10,9 na 25,9 posto.

Ukupan proračun ovog ministarstva u 2004. iznosio je 2,08 milijardi kuna, poljoprivrednicima je kroz potpore isplaćeno 1,73 milijarde kuna dok je za cjelogodišnji trošak administracije, a broj zaposlenih vrtio se oko 750 osoba, tada izdvojeno 227 milijuna kuna. 

Iako je na rast broja zaposlenih kroz minulih desetak godina dijelom utjecala prilagodba standardima koja nalaže članstvo u Europskoj uniji, Agencija za plaćanja u poljoprivredi osnovana 2006. danas broji 560 djelatnika, a do kraja godine imat će ih 660.