Svijet

DAČIĆ O PROZIVKAMA

Nisam izdajica, spasio sam što se spasiti da!

Srbi sa sjevera Kosova nezadovoljni dogovorom Dačić-Thaci o normalizaciji odnosa, za sutra su najavili prosvjed. Istodobno, stižu osude prijetnji smrću premijeru Dačiću i potpredsjedniku srbijanske Vlade Vučiću, koje se optužuje za izdaju.

Ivica Dačić   FOTO:Davor Javorović/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Izdao si Kosovo", pisalo je na transparentu koji je Dačića dočekao na beogradskom maratonu. Dvije strane, Beograd i Priština, sutra moraju izvijestiti visoku predstavnicu Ashton, prihvaćaju li parafirani sporazum ili ne.

Nekolicina građana na beogradskom maratonu transparetnom "Izdao si Kosovo", iskazala je premijeru Ivici Dačiću svoje nezadovoljstvo briselskim sporazumom o sjeveru Kosova. S jednim je Dačić i popričao. Na pitanje:" Spavaš li mirno?", premijer je rekao: "Biste li više voljeli da Srbe protjeraju s Kosova pa da onda plačemo..."

Srbi sa sjevera Kosova nezadovoljni dogovorom Dačić-Thaci o normalizaciji odnosa za sutra su najavili prosvjed. DSS Vojislava Koštunice najavio je potporu mitingom u Beogradu. Istodobno, kosovski premijer poručio im je da se ne boje kosovskih institucija. Sporazum postignut u Bruxellesu, trebaju potvrditi vlade i parlamenti Srbije i Kosova.

Da je za Srbiju dogovor maksimum koji je bilo moguće postići, svjesne su vlasti u Beogradu. "Pitao sam visoku predstavnicu za vanjsku politiku Catherine Ashton hoće li Srbija dobiti datum početka pregovora, ona je odgovorila: "Datum se podrazumijeva", otkrio je Dačić za Blic.

No datum nije nagrada za postignuti sporazum Beograda i Prištine, a ovo nije priznanje Kosova, poručuje Beograd.

"Ako parlament ne ratificira odluku Vlade, to znači da Vlada više nema podršku. Ništa nismo prodali, ni izdali, spasili smo što se spasiti može. Srbi su čudan narod, priznaju samo politiku svršenog čina. Lakše bi nam bilo da protjeraju Srbe s Kosova i Metohije i da mi kažemo:"nećemo za njih ratovati", nego da nešto napravimo da ih sačuvamo", rekao je Dačić.

Na istom tragu je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. "Srbija nikad neće priznati nezavisnu državu Kosovo, Srbija se izborila za apsolutnu zaštitu srpskih zajednica koje dosada nije mogla zaštititi na niti jedan način ", rekao je jučer Nikolić.

Beograd i Priština sutra moraju javiti Ashton pristaju li na sporazum. Srbi posebno važnim ocjenjuju to što, kako tvrde, u budućnosti, na sjever Kosova bez suglasnosti neće smjeti kročiti neka buduća kosovska vojska, što jamči NATO.

Istodobno, stižu osude prijetnji smrću Dačiću i potpredsjedniku srbijanske Vlade Vučiću, koje se optužuje za izdaju. Optužbe navodno stižu iz redova radikala.

"Svatko pristojan i normalan zgrožen je primitivnim izljevima mržnje", poručuju naprednjaci i socijalisti koji su na svojim stranačkim odborima analizirali sporazum postignut pod patronatom EU. SPS je dao zeleno svjetlo sporazumu, a isto je nakon višesatne sjednice učinio i Glavni odbor SNS-a. Vlada Srbije će sutra donijeti odluku o sporazumu.