Gospodarstvo

VANJSKA POLITIKA

Hrvatski gospodarstvenici sljedeći tjedan u Indoneziji

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo, na čelu s predstojnikom Državnog ureda za trgovinsku politiku, posjetit će Indoneziju, od 23. do 25. travnja.

Denis Čajo predstojnik Državnog ureda za trgovinsku politiku   FOTO:Zarko Bašić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Sukladno Ugovoru o gospodarskoj i tehničkoj suradnji između Hrvatske vlade i Vlade Republike Indonezije, potpisanom 1997. godine, u utorak će se u Jakarti održati druga sjednica Mješovite komisije za gospodarsku i tehničku suradnju između dviju Vlada.

Hrvatskim će izaslanstvom predsjedavati predstojnik Državnog ureda za trgovinsku politiku Denis Čajo, dok će indonezijskim izaslanstvom predsjedavati generalni direktor za Europu i Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Indonezije Dian Trianysah Djani, priopćeno je iz Banskih dvora.

U sastavu hrvatskog izaslanstva bit će predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, gospodarstva, poduzetništva i obrta, pomorstva, prometa i infrastrukture, znanosti, obrazovanja i sporta, Državnog ureda za trgovinsku politiku, Agencije za investicije i konkurentnost, Hrvatske banske za obnovu i razvoj i Hrvatske gospodarske komore.

Teme o kojima će se raspravljati su trgovinski odnosi, ulaganja, energetika, industrija, brodogradnja, promet, malo i srednje poduzetništvo te znanost i obrazovanje.

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju od 1. srpnja ove godine otvorit će se dodatne mogućnosti za razvoj gospodarske suradnje između Hrvatske i Indonezije. U tom smislu, Hrvatska želi za Indoneziju biti 'Hub to Europe', odnosno, ponuditi indonezijskoj strani korištenje hrvatskih luka Rijeke, Zadar i Ploče za izvoz indonezijske robe na tržišta zemalja Europske unije.

Cilj održavanja Mješovite komisije je unaprjeđenje gospodarske suradnje između dvije zemlje,te davanje smjernica i konkretnih prijedloga za daljnje jačanje bilateralnih gospodarskih odnosa.

U 2012. ukupna robna razmjena iznosila je 53,7 mil USD (što je bilo za 15% manje u odnosu na 2011.). U 2012. izvezeno je u Indoneziju roba u vrijednosti 9,5 mil USD (što je 37% manje nego 2011.), a iz Indonezije je uvezeno roba u vrijednosti 44 mil USD (što je 8% manje u odnosu na 2011.). Pokrivenost uvoza izvozom u 2012. iznosila je 21%.

Pored sjednice Mješovite komisije, u okviru posjeta Indoneziji, održat će se Hrvatsko-indonezijski poslovni forum, 24. travnja. Prema informacijama organizatora, dolazak hrvatskog izaslanstva pobudio je veliki interes pa je već sada prijavljeno preko 100 sudionika s indonezijske strane.

Pored sudjelovanja na poslovnom forumu, članovima hrvatskog izaslanstva organizirani su posjeti i sastanci s većim brojem indonezijskih institucija i tvrtki.