Osječko-baranjska

HKUD LISINSKI NAŠICE

Kako su spremali naši stari

HKD „Lisinski“ u svojem fundusu do sada nije posjedovao kompletne narodne nošnje Baranje, a za daljnji rad društva bilo je potrebno izraditi dijelove narodne nošnje koje nedostaju za što bolje prezentiranje koreografije na sceni.

HKUD „Lisinski“   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu

Grad je dosad poticao aktivnosti društva i sudjelovao u njegovim projektima, no dolaskom novih članova u Folklorni ansambl raste i potreba za novim plesovima, a ujedino i potreba za novim narodnim nošnjama. Dolaskom recesije nabavka istih za potrebe nastupa postala je sve teža, a samim time stvara se problem odlaska na moguća gostovanja, jer plesači trebaju biti adekvatno odjeveni.

Projektom pod nazivom „Kako su spremali naši stari“ Županijski Savjet mladih Osječko-baranjske županije podržao je rad HKUD „Lisinski“ iz Našica i osigurao potrebna sredstva za nabavku materijala za izradu narodnih nošnji Baranje koje su potrebne za daljni rad društva. Voditelj projekta gospodin Miroslav Šarić zaljubljenik je u folkornu tradiciju, te je dugogodišnji član KUD-a u kojem je i godinama nastupao. Isto ga je potaklo na upis studija etnologije i kulturne antropologije i arheologije na sveučilištu u Zadru, a svo znanje i iskustvo učinilo ga je već sada zapravo pravim stručnjakom u području narodnih nošnji. Tome u prilog govori i činjenica kako je upravo djevojka koju je on pripremio za izbor „Šokačke kraljice“ bila pobjednica na izboru prošle godine u Tordincima.