Ostalo

GIMNASTIKA

Tkalčec i Ude osvojili osma mjesta na Europskom prvenstvu

Tijana Tkalčec i Filip Ude nisu uspjeli osvojiti medalju na Europskom prvenstvu u Moskvi. Oboje naši predstavnika pali su u finalim svojih disciplina i osvojili osmo mjesto.

Filip Ude   FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis

Filip Ude pao je s konja s hvataljkama na novom elementu Busnari, najtežem E elementu iz pravilnika i dobio ocjenu 14.266.

"Razočaran sam. Znao sam da je bilo 50% mogućnosti da odradim do kraja, ali sam vjerovao da ću uspjeti. Riskirao sam s novim elementom, novom vježbom koja nije još najstabilnija i pao sam na tom Busnariju, najtežem elementu na konju. Bio nam je plan ući u finale i u finalu ne raditi staru vježbu koja bi vjerojatno bila dosta za medalju, ali pokušati riskirati i ići s novom vježbom jer se s njom mogu boriti sa svima na svijetu. Cilj mi je ne osvojiti samo europsku, nego i svjetsku i olimpijsku medalju u naredne četiri godine. Zbog toga je i taj rizik", rekao je Ude.

Tijana Tkalčec, koja je ostvarila prvi ulazak neke hrvatske gimnastičarke u finale EP-a je ukupno zaradila 13.183 boda na preskoku zbog pada na prvom skoku i to u elementu premet salto grčeni s okretom od 360 stupnjeva.

"Sam ulazak u finale je povijesni rezultat pa s time nisam ništa više ni očekivala. Bilo mi je bitno samo da skočim i da ne povrijedim koljeno. Prvi skok sam možda malo pogriješila u zaletu, no uspjela sam ga izvući da ga napravim. Drugi skok sam stala na noge što mi je vrlo bitno jer mi je to čak više problematičan skok. Nadam se da ću sve to ispraviti idućeg vikenda u Ljubljani na Svjetskom kupu", rekla je Tkalčec.

Inače, europski prvaci su postali Britanci Daniel Keatings (konj s hvataljkama), Max Whitlock (parter) dok su Francuz Samir Ait Said i Ukrajinac Igor Radivilov podijelili zalto u karikama. Kod gimnastičarki najbolje su bile Giullia Steingruber iz Švicarske u preskoku, odnosno Alija Mustafina iz Rusije u dvovisinskim ručama