Osječko-baranjska

[VIDEO] BICIKLIRAJMO BICIKLISTIČKOM

Sve je manje biciklista u prekršaju

Slavonija, Baranja i Osijek važno su odredište na europskom, pa i svjetskom, zemljovidu cikloturizma. No, bicikl je odavno prestao biti sredstvo tek za rekreaciju i razonodu, nego je sve češći izbor i za svakodnevni prijevoz s jednoga mjesta na drugo.

Ilustracija   FOTO:Marko Mrkonjić/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Dolaskom je ljepšega vremena sve više biciklista na gradskim ulicama, tj. biciklističkim stazama. Radi osvješćivanja građana o opasnostima sudjelovanja u prometu biciklista, Policijska uprava osječko-baranjska danas je u središtu Osijeka održala manifestaciju nazvanu 'Biciklirajmo biciklističkom'

Najčešći prekršaj biciklista u Osijeku je vožnja bicikla koji nije pravilno osvijetljen, istaknuo je tom prilikom Ivan Pakšić iz Odjela za prevenciju Policijske uprave osječko-baranjske. Policijska uprava bilježi pad broja ispisanih kazni prema biciklistima prekršiteljima, a baš te za neosvjetljen bicikl su najčešće. Također, prednjače i kazne za vožnju biciklom preko označenoga pješačkoga prijelaza, preko kojega biciklist treba sići i bicikl pregurati. Tamo gdje je uz pješački prijelaz označena i biciklistička staza, biciklist ne mora sići s bicikla, ali treba usporiti i provjeriti je li prijelaz siguran.

Cilj je današnjega programa bio i zaštititi bicikl od krađe, na čemu posebno radi Udruga Prijatelji grada Osijeka koja je, u suradnji s Policijskom upravom, pokrenula evidentiranje bicikala i stvaranje baze podataka o biciklima i vlasnicima.

'S jednim malim detaljem, naljepnicom na rami bicikla, želimo barem malo omesti mogućega kradljivca u namjeri ukrasti bicikl. A bude li bicikl ipak otuđen, evidentiranje i baza podataka ubrzat će i olakšati prijavu otuđenja policiji', rekla je Suzana Tretinjak iz udruge Prijatelji grada Osijeka.

Biciklisti su tako danas mogli evidentirati svoj bicikl, ali i okušati se u spretnosti vožnje na postavljenom poligonu. Iz središta je grada točno u podne krenula i biciklijada gradskim ulicama koju su predvodili policijski službenici biciklisti na službenim biciklima. Sve radi poticanja korištenja bicikla kao prijevoznog sredstva, ali također i upozoriti na opasnosti sudjelovanja u prometu, budući da su biciklisti, uz motocikliste, najnezaštićeniji na prometnicama.

Zato i ne čudi što su ovaj program i biciklijadu podržali i motociklisti, među kojima su bili i sudionici supermoto i skuter natjecanja koje se ovoga vikenda održava na prostoru Adrenalinskoga parka i piste zračne luke Čepin.

Službeni dio natjecanja počinje sutra u 13 sati, a zanimljivo će biti i prijepodne. Sudjeluje 50-ak vozača iz cijele Hrvatske, ali i iz Slovenije, Italije, Slovačke, Mađarske i Srbije. Cijena ulaznice je simboličnih 10 kuna.