Svijet

IRAK

Bombaški napadi na lokalnim izborima

Najmanje četiri osobe su ozlijeđene u eksplozijama bombi u blizini glasačkih mjesta.

Izbori u Iraku   FOTO:Peter Nicholls/NI Syndication/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Al Jazeera Balkans

Ubrzo pošto su u Iraku u subotu ujutro otvorena birališta u okviru pokrajinskih i lokalnih izbora, prvo glasovanje od odlaska američkih snaga iz zemlje prije dvije godine već je narušilo nasilje u kojem je ozlijeđeno najmanje četvoro ljudi.

U eksploziji desetak manjih bombi i od artiljerijske vatre u blizini birališta u jednoj školi u Latifiyi, južno od Baghdada ozlijeđeno je troje birača i jedan policajac, javio je Reuters.

Bombe su eksplodirale i na sjeveru, u gradovima Tuz Khurmato, Tikrit i Samarra, kao i južno od Hille, ali u tim napadima nema ozlijeđenih.

Rezultat subotnjih lokalnih izbora neće izravno utjecati na nacionalnu vladu, ali će biti važan pokazatelj podrške iračkom političkom bloku, koji se sprema za parlamentarne izbore 2014. godine.

Izbori su ključni test iračke stabilnosti, u vrijeme pojačanih napada u kojima je živote izgubilo više od 100 osoba. Otvoreno je preko 5.300 biračkih mjesta, za članove provincijskih vijeća koji će služiti u 12 od 18 iračkih provincija.

Procjenjuje se da oko 13,8 milijuna Iračana ima pravo glasa, a sudjeluje preko 8,000 kandidata u 50 elektorskih blokova, za 378 pozicija. Kredibilitet provincijskih izbora doveden je u pitanje nakon što je u napadima na kandidate poginulo njih 14.

Trećina provincija, sa većinskim sunitskim ili kurdskim stanovništvom, ne sudjeluje u izborima nakon što su političke nesuglasice onemogućile održavanje izbora.

Samo vozila sa prethodno izdanom dozvolom imaju pravo biti na ulicama, na kojima su sada samo vojska i policija. Ovo su prvi izbori od parlamentarnih iz ožujka 2010. godine, te prvi otkako su se američke snage povukle u prosincu 2011. godine.

Izvor: Al Jazeera Balkans