Lokalni izbori

[VIDEO] LOKALNI IZBORI 2013.

Prikupljanje potpisa birača

Državno izborno povjerenstvo jučer je i službeno raspisalo izbore za tijela lokalne i područne samouprave, nakon što je Vlada 11. travnja donijela odluku o održavanju izbora 19. svibnja. U ponedjeljak počinje službena izborna kampanja, a kandidati sada rade na prikupljanju potpisa.

Ilustracija
Piše: Republika.eu / STV

Kandidati na predstojećim lokalnim izborima danas su bili aktivni na prikupljanju potpisa birača za predlaganje kandidata za izbor općinskog načelnika, gradonačelnika i župana, te njihovih zamjenika. Potpisi birača prikupljaju se na propisanom obrascu čiji sadržaj i oblik propisuje Državno izborno povjerenstvo.

U obrazac se unosi ime i prezime birača, broj važeće osobne iskaznice i mjesto izdavanja te potpis birača. Broj potpisa potreban za kandidiranje članova predstavničkih tijela ovisi o broju stanovnika jedinice lokalne samouprave.

Prikupljanje potpisa birača prilika je i za susret kandidata s građanima koji su također iskoristili priliku da doznaju više o programu kandidata, ali i da postavljaju pitanja i daju prijedloge.

Iz Državnog izbornog povjerenstva ističu kako prijedlozi kandidacijskih lista moraju biti zaprimljeni do 2.svibnja u 24 sata, a sve će pravovaljane predložene liste te zbirna lista biti objavljene 4. svibnja.

Sva su predstavnička tijela – županijske skupštine, gradska i općinska vijeća – raspuštena u četvrtak, budući da to mora biti učinjeno mjesec dana prije izbora. Novi čelnici, dakle, biraju se 19. svibnja, a drugi će krug, gdje bude potreban, biti 2. lipnja.

U ponedjeljak počinje službena izborna kampanja, koja prestaje 24 sata prije dana održavanja izbora. Konstituiranje svih predstavničkih tijela bit će u lipnju.