Osječko-baranjska

[VIDEO] ZELENA ČISTKA U OSIJEKU

Skrivena mjesta lako pronađu oni što žele svoje smeće baciti pod nos drugima!

Zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada 'Zelena čistka' najveći je ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj.

Zelena čistka u Osijeku   FOTO:Screenshot STV
Piše: Republika.eu / STV

Odlični rezultati prošlogodišnje akcije u koju se uključilo 41.558 volontera koji su očistili čak 3.746 tona otpada, poticaj su da se ove godine radi još bolje i više. Nema sumnje, Osijek je ta očekivanja opravdao!

Stotine su volontera čistile danas na Pampasu, u Industrijskoj četvrti, oko školskih zgrada, i u Blok centru 2 u Osijeku. Na toj praznoj površini u samom središtu Osijeka kao da je netko odbacio cijelu svoju kupaonicu, pa su mlade volonterke pronašle odbačenu wc školjku i wc kotlić i smjestile ih gdje im je mjesto – u kontejner za glomazni otpad. U visokoj travi i grmlju našle su se i putne torbe, automobilske gume, dijelovi kućanskih uređaja, odbačeni bicikl, velike količine stakla i plastike. No, raznovrsnošću otpada odbačenoga u prirodu volonteri, zapravo, i nisu bili iznenađeni, a oni koji su divlja odlagališta čistili već i prije kažu da zna biti i puno gore.

Zanimljivo – netko je, dakle, otpad smjestio, pretpostavljamo, u svoj automobil, dovezao ga u samo središte grada i istovario ga, vjerojatno pod okriljem noći, poput lopova. Umjesto da je to učinio u bilo koje doba dana, u jednom od reciklažnih dvorišta gdje se otpad odlaže na pravilan i zakonit način, bez grižnje savjesti.

'To je naša kultura i neupućenost. A rekao bih i stvar mentaliteta', kaže volonter Matej Maričić iz AIESEC-a. 

No, oni što svoje smeće ostavljaju gdje im padne na pamet su, vjerujemo, ipak u manjini. U to je uvjeren i gradonačelnik Krešimir Bubalo: 'Svi smo mi grad. Vjerujem da 99 % građana voli i čuva svoj grad, a da ih tek mali dio smeće odbacuje tamo gdje mu nije mjesto.'

Osijek je poznat po velikim zelenim i parkovnim površinama kakve su rijetkost u urbanim sredinama. Pomaci u odnosu prema prirodi i zbrinjavanju otpada vidljivi su. Statistika Unikoma govori da je divljih odlagališta manje nego prijašnjih godina. Veliki su iskoraci napravljeni u razvrstavanju otpada, primjerice, podjelom plavih posuda za stari papir. Zahvaljujući stalnoj edukaciji, ali i vlastitoj savjesti, mnogi su se odazvali velikom čišćenju svojega grada, kako bi počistili za onima kojima je lijeno ili jednostavno komotno smeće baciti pod nos nekom drugom. 

Skrivena mjesta, premda možda daleko od pogleda, lako pronađu oni što svoje smeće žele baciti tamo gdje mu nije mjesto. Jednostavno zato jer im je to uz put i baš zgodno!