Politika

VLADA IZ PRIČUVE

Za rušenje bespravne gradnje još 19 milijuna

Na sjednici Vlade s dvije odluke bit će potrošeno približno 35 milijuna kuna iz proračunske zalihe u koju je na početku godine za neplanirane izdatke odvojeno 200 milijuna kuna.

Ilustracija; rušenje bespravno sagrađenog objekta   FOTO:Željko Mršić/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dobit će iz pričuve 19 milijuna kuna, a taj će novac potrošiti na uklanjanje bespravne gradnje, odnosno na rušenje objekata koji su nelegalno sagrađeni, ili njihovi vlasnici nisu zatražili legalizaciju.

Iako se na projektu legalizacije nelegalno sagrađenih objekata radi godinama, a još je na početku mandata Vlada najavila da će rušiti bespravne objekte čiji vlasnici ne zatraže legalizaciju, očito u izradi ovogodišnjeg proračuna nisu dobro planirana sredstva za rušenje bespravne gradnje, ili će taj posao biti mnogo veći nego što je ministarstvo planiralo. 

Uz to približno 15 milijuna kuna Vlada će odobriti za nagodbu dva ministarstva, uprave i pravosuđa s tvrtkom King ICT oko nabave licence za programsku opremu Microsoft. Nagodba se sklapa kako bi državna uprava, ali i pravosudna tijela i dalje mogla koristiti licencu, jer je, kako neslužbeno doznajemo, ured za e-Hrvatsku sklopio sporazum na četiri godine uz koji je išla dopusnica za korištenje licenci na tri godine.