Crna kronika

[VIDEO] NOVE GROBNICE

Počinitelj zločina pokazao istražiteljima gdje treba iskapati

Tijekom istrage ratnih zločina u Sotinu kod Vukovara otkrivena je masovna grobnica sa posmrtnim ostacima hrvatskih civila ubijenih 1991. godine. Za sada su pronađeni posmrtni ostaci triju žrtava, no iskapanaj će se nastaviti i idućih dana.

Obilazak dviju lokacija novih masovnih grobnica gdje su zakopani Hrvati.   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Potvrdila su se ona naša nagađanja i pretpostavke da je ova grobnica premještena i da je u njoj ostalo svega nekoliko tijela, ali imamo saznanja gdje su ostali - kazao je ministar Predrag Matić. U Sotinu se, naime, još uvijek traga za 25 osoba.

Ministar je potvrdio kako je jedna od osoba protiv kojih se vodi istraga zbog sločina u Sotinu, tijekom jučerašnjeg dana boravila na ovome mjestu i policajcima pokazivala mjesto grobnice.

Polje iza bivše VUPIK-ove klaonice u Sotinu koje možda krije veliku tajnu, a tu su iskapavanja već započela. Tijekom jučerašnjeg dana primljena je informacija kako bi u jednom od 5 kanala u koji su inače odlagan otpad stoke iz klaonice, mogli biti ljudski leševi.

Podsjećamo, Tužiteljstvo za ratne zločine naredilo je 4. veljače ove godine istragu protiv više osoba, bivših pripadnika snaga Milicije i TO Sotin, zbog osnovane sumnje da su od polovine listopada do kraja 1991. godine počinili ubojstvo 16 civila hrvatske nacionalnosti. Odvezli su ih na nepoznatu lokaciju gdje su iz automatskih pušaka, pucali u civile, na licu mjesta ih ubili i time izvršili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, navode iz Tužiteljstva. Ovo nije prva premještena grobnica u hrvatskom Podunavlju. Do sada ih je sedam, no možda u idućim danima postane  veliki korak prema rasvijetljavanju  sudbine 1703 nestalih osoba iz  Domovinskog rata za kojima se još uvijek traga.