Osječko-baranjska

[GALERIJA-VIDEO] PARK ZRINJEVAC

Osijek dobiva park boja i igre

Središte će Osijeka za nekoliko tjedana dobiti novu zelenu, cvjetnu i razigranu oazu. Bit će to zapadni dio parka Zrinjevac, koji će imati navodnjavanu zelenu površinu, novozasađene drvorede i cvjetnjake, fontanu, čak tri dječja igrališta i prostor za rolanje.

Piše: Republika.eu / STV

Grad Osijek u uređenje Zrinjevca ulaže milijun kuna, a radovi bi trebali završiti do sredine svibnja. Loše vrijeme malo je usporilo radove, ali će zadani rokovi biti ispoštovani, rekao je gradonačelnik Krešimir Bubalo prilikom obilaska Zrinjevca u kojemu se radi cijela infrastruktura i hortikultura. 

Ovih se dana stavlja travnati tepih koji će, zajedno s cvjetnim gredicama, biti navodnjavan: 'Ovih će 8.000 četvornih metara zelenih površina biti najveća navodnjavana površina u gradu. Zrinjevac će zablistati u punom sjaju', rekao je Bubalo.

Zrinjevac je do sada bio prolazan park, a novim sadržajima trebao bi privlačiti i zadržavati građane. Tu će, nema sumnje, posebno uživati najmlađi, budući da će biti izgrađena čak tri dječja igrališta za različite uzraste, a ispunjavat će najviše standarde za higijenu i zaštitu djece.

'Najveće igralište namijenjeno je najmlađima, bit će omeđeno bordurom od šimšira, tako da će imati svojevrsnu fizičku zaštitu. Drugo igralište, tzv. Baltazar, namijenjeno je djeci ranoga školskoga uzrasta i tu će se moći, primjerice, čitati bajke. Na najsjevernijem igralištu djeca će moći proučavati fizičke zakone, iskušavati centrifuglanu i centripetalnu silu te uživati u rotacijskim igrama', objasnio je Stjepan Giesler iz Unikoma Osijek.

Do sada prilično osiromašen Zrinjevac postat će sadržajno i biološki bogat park pun boja. Sade se sadnice stabala, kao što su magnolije, ukrasne jabuke, japanske trešnje, javori, zatim ukrasno grmlje i cvatuće trajnice, a to su, kaže Giesler, starinske, cvjetne vrste koje su tradicionalno prisutne na ovom području: 'Ukrasne će voćke donijeti jednu poetsku notu u ovaj dio parka', kaže Giesler.