Svijet

AMERIČKI VRHOVNI SUD

Krajiškim Srbima odbacili tužbu

“Američki vrhovni sud presudom u slučaju Kiobel protiv Royal Dutch Petroleuma prekinuo je tužbu krajiških Srba odlukom da Alien Tort Claim Act ne vrijedi u drugim državama," objasnio je odvjetnik Luka Mišetić.

Odvjetnik Luka Mišetić   FOTO:Filip Brala/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Nekoliko organizacija Srba izbjeglih iz Hrvatske tužilo je američku tvrtku MPRI (Military Professional Resources) i optužilo je da je pružala potporu Hrvatskoj vojsci u operaciji Oluja te su tražili odštetu tešku milijardu dolara. Krajiški Srbi su u tužbi tvrdili da je Hrvatska vojska, uz potporu MPRI-ja, počinila genocid protiv Srba u Krajini u Oluji 1995. godine. Tužitelji su tvrdili kako američki sudovi imaju nadležnost nad slučajem, iako su se navedeni događaji dogodili u drugoj državi.

Vrhovni sud je nadalje zaključio da američki sudovi nemaju nadležnost na slučajeve zbog "kršenja zakona država koje se dogodilo na teritoriju druge države, a ne u SAD-u". Mišetić predviđa da će takva odluka vrhovnog suda u slučaju Kiobel vjerojatno dovesti do trenutnog odbacivanja tužbe krajiških Srba protiv MPRI, zato što američki sudovi nemaju nadležnost na slučajeve koji su se dogodili na teritoriju Republike Hrvatske. Umjesto toga, krajiški Srbi će morati svoju tužbu ponovno podići pred hrvatskim sudovima.