Osječko-baranjska

ĐAKOVAČKI LABURISTI

Potaknuti razvoj povratkom na seljačko zadrugarstvo

Đakovački laburisti najavljuju kao jednu od bitnih mjera potpore razvoju gospodarstva, poticanje razvoja i formiranja zadruga, izjavila je kandidatkinja za gradonačelnicu Sanja Katić.

Piše: Republika.eu / Đakovo danas

Današnji sustav od strane monopolista ne dopušta razvoj malim obrtnicima, poduzećima i OPG-ovima. Stoga će to biti još veći problem, prilikom ulaska u EU. Smatraju da model udruživanja u zadruge najbolje može odgovoriti tom izazovu.

"Bitno je naglasiti kako su zadruge snažno vezane za lokalnu zajednicu za razliku od multinacionalnih kompanija, te da je jedan od načina opstanka, udruživanje proizvođača u zadrugu i otvaranje vlastite mljekare, pri čemu će pod  vodstvom Laburista, grad osigurati adekvatno zemljište i pomoći u izgradnji i financiranju iste", naglasila je Sanja Katić, prenosi Đakovo danas.

Nikola Lelas, kandidat za zamjenika gradonačelnika smatra da Đakovo mora koristiti resurse koje ima, a to je zemlja.

Radomir Blažević je predstavio projekt zadruge „Đakovština“ u vrijednosti 38 milijuna kuna, koji je u fazi realizacije, a radi se o poljoprivrednoj zadruzi koja namjerava izgraditi hladnjaču za otkup i skladištenje voća i povrća, te podići pedesetak hektara trajnih nasada voća i dvadesetak hektara plastenika za povrće gdje bi se trebalo zaposliti oko 200-tinjak radnika.

Svoje zahtjeve za poljoprivrednim zemljištem Laburisti su uputili nadležnom ministarstvu. 

IZVOR: Đakovo danas