Društvo

MARIN SRAKIĆ RAZRIJEŠEN NA VLASTITI ZAHTJEV

Đuro Hranić novi nadbiskup Đakovačko-osječki

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj monsinjor Alessandro D’Errico održao je konferenciju za novinare u Nadbiskupskom domu u Đakovu na kojoj je objavio da je monsinjor Đuro Hranić novi nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Radio Osijek

Monsinjor Hranić do sada je bio pomoćni biskup najveće slavonske dijeceze. Velika je zahvala za dosadašnji rad upućena monsinjoru Marinu Srakiću donosi Radio Osijek.

Papa Franjo prihvatio je odreknuće od službe nadbiskupa Marina Srakića sukladno kanonu 401 §1 Zakonika kanonskoga prava te za novog đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita imenovao mons. Đuru Hranića, priopćio je danas, 18. travnja 2013. Tiskovni ured Svete Stolice. Mons. Đuro Hranić rođen je 20. ožujka 1961. u Ceriću, župa Nuštar, u obitelji pok. Stjepana i Eve, rođene Marković. Osnovnu školu pohađao je u Ceriću i Nuštru od 1967. do 1975. godine. Prva dva razreda srednje škole završio je u Osijeku, a posljednja dva u Đakovu na Biskupijskoj gimnaziji "Josip Juraj Strossmayer", gdje je godine 1979. i maturirao. Filozofsko-teološki studij završio je na Visokoj bogoslovnoj školi u Đakovu 1986. godine. Za svećenika je zaređen u đakovačkoj katedrali 29. lipnja 1986. Godine 1986. i 1987. obnašao je službu župnog vikara (kapelana) u osječkoj donjogradskoj župi Preslavnog Imena Marijina i službu tajnika Instituta za teološku kulturu laika u Osijeku. Godine 1987. odlazi na poslijediplomski studij u Rim. Ondje je, kao pitomac Papinskog hrvatskog Zavoda sv. Jeronima, završio specijalizaciju iz dogmatske teologije na Teološkom fakultetu Papinskog Sveučilišta Gregoriana, gdje je 1993. stekao doktorat iz dogmatske teologije, obranivši tezu pod naslovom "L`uomo immagine di Dio nell`insegnamento di Giovanni Paolo II (1978-1988)" ("Čovjek slika Božja u učenju Ivana Pavla II. (1978.-1988.)".

Po povratku iz Rima 1993. godine imenovan je profesorom dogmatike na Teologiji u Đakovu, danas Katoličkom bogoslovnom fakultetu, gdje kao naslovni docent predaje sve do sada. Bio je prefekt Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu (1993.-1996.), glavni i odgovorni urednik Vjesnika Đakovačke i Srijemske biskupije (1994.-2001.) te generalni tajnik Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske (1998.-2008.).

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 5. srpnja 2001., na blagdan svetih Ćirila i Metoda pomoćnim biskupom đakovačkim i srijemskim te naslovnim biskupom Gaudiabe. Za biskupa je zaređen 22. rujna 2001. u katedrali u Đakovu. Od 1. listopada iste godine do danas obavljao je službu generalnog vikara Đakovačke i srijemske biskupije, odnosno Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Mons. Hranić predsjednik je Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za katehizaciju, predsjednik Odbora HBK za pastoral Roma te član Biskupske komisije HBK za dijalog sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom i član Odbora HBK za Hrvatsku inozemnu pastvu.

Na plenarnom zasjedanju Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), održanom od 27. do 30. rujna 2012. godine u St. Gallenu, imenovan je predsjednikom Odjela za katehezu pri Komisiji za katehezu, školstvo i sveučilišta CCEE.