Osječko-baranjska

ULAGANJE U TURIZAM

Otvoreno riječno pristanište u Aljmašu

Riječno pristanište u Aljmašu, prvo je pristanište u ovom dijelu Hrvatske koje ima sve dozvole, istaknuo je na otvaranju luke u Aljmašu, župan Vladimir Šišljagić.

Piše: Republika.eu / STV

Uz zvuke tamburice i pjesmu, novo riječno pristanište blagoslovljeno je i svečano otvoreno za sve buduće kruzere, brodice i čamce koji će ovdje pristati kako bi turisti mogli razgledati nadaleko poznato svetište.

Osječko- baranjska županija u luku je uložila tri milijuna i sto tisuća kuna, a cijeli je projekt dovršen u manje od godinu dana. Budući da svake godine, riječnim putem u ovaj dio Hrvatske dođe 15.ooo posjetitelja, otvaranje još jednog riječnog pristaništa učinit će se mnogo za lokalni turizam.

"Mislim da ne treba niti napominjati da je dunavska strategija, strategija EU, da s ovim pristaništem smo dobili povezanost i s Bečom, Budimpeštom, Bratislavom, dakako i s Osijekom, evo to je nekih 24 kilometra, odavde do Batine je 60 kilometara, mislim da je ovo zaista značajan doprinos daljnjem razvoju turizma ovdje na području, ne samo Aljmaša i općine Erdut, nego i Podunavlja", rekao je župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić.

Ravnateljica lučke uprave Vukovar, pod kojom se nalazi i ovo pristanište, smatra kako je teško za očekivati da će se ove godine nešto značajno dogoditi u Aljmašu, prvenstveno jer se programi pristajanja kruzera i brodova rade godinu dana unaprijed. Za ovu godinu Aljmaš nije uvršten na popis, ali će se zato raditi na njegovoj turističkoj promociji.

"Aljmaš ima, vjerujem, nešto što Ilok i Vukovar nemaju, ali to treba pokazati gostima, gosti trebaju znati za to, tako da oni sami pokažu interes kod tour operatora, da stanu u Aljmaš. Ako ne znaju što ovdje ima i ako to nitko ne promovira i taj glas ne dođe do njih, oni neće znati da uopće mogu i stati u Aljmaš i da mogu nešto vidjeti u Aljmašu", izjavila je Božena Matoš ravnateljica Lučke uprave Vukovar.     

Do jeseni bi trebalo biti dovršeno i pristanište u Batini, što će značiti dodatno povezivanje atraktivnih lokacija na istoku Slavonije i Srijema. No, svi su složni, kako bi se pristaništa isplatila, županijske turističke zajednice trebaju početi raditi na promociji kopnenog i riječnog turizma.