Ostalo

ZAKON O SPORTU

Osvajačima medalja naknade za izvrsnost

Saborski zastupnici danas će raspravljati o izmjenama Zakona o sportu kojim se uvode naknade za izvrsnost, tzv. sportske mirovine.

Srebrni četverac   FOTO:Igor Kralj/PIXSELL
Piše: Media Servis

Pravo na naknade imat će osvajači olimpijskih i svjetskih medalja s navršenih 45 godina života, a najveći iznos bit će u rangu prosječne hrvatske plaće, najavio je prilikom usvajanja zakona prošli mjesec ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

"Radi se o 86 sportaša koji su osvajali medalje na olimpijskim igrama, 70 na svjetskim prvenstvima, 8 njih na paraolimpijskim igrama i 38 na olimpijskim igrama gluhih sportaša. Mislim da ćemo na ovaj način dati značajan doprinos da svi ovi ljudi, koji su kroz svoja sportska postignuća zadužili Hrvatsku, i dalje ostanu aktivni u sportu i da doprinesu svojim ugledom da se što više mladih uključi aktivno u sport", rekao je Jovanović.

Premijer Zoran Milanović ustvrdio je da je konačni prijedlog uvođenja naknada za izvrsnost najpravedniji mogući.

"Dakle, nema imovinskog cenzusa da od toga ne bismo radili nekakvu socijalnu kategoriju. Među ljudima koji su osvajali medalje ima ljudi koji nakon 45. godine zbog prirode sporta i treninga nemaju novaca, a nisu se stigli školovati, a donijeli su zlato Hrvatskoj. Ima i onih koji su bogati, a na njihovoj je građanskoj svijesti i savjesti da se ovim koriste ili ne koriste", istaknuo je premijer Milanović.