Crna kronika

SLUČAJ PLANINSKA

Sanader ponovno optužio Fiolića da laže

Ispitivanjem Stjepana Fiolića od strane Ive Sanadera nastavljeno je suđenje u slučaju Planinska, u kojem ih se zajedno s Mladenom Milinarevićem tereti za malverzacije prilikom prodaje zgrade u Planinskoj.

Ivo Sanader, Stjepan Fiolić i Mladen Mlinarević   FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Media Servis

[12:40]
Ivu Sanadera između ostalog, zanimalo je kakve mu je to naredbe davao, što je jučer izjavio Fiolić, na što je Fiolić danas odgovorio da je za njega izvršavao sve što mu je trebalo, od košnje trave, pa do druge pomoći od strane njegovih djelatnika. Sanadera je zanimalo i je li mu poznato da je njegova supruga u razgovoru s jednim saborskim zastupnikom rekla da je on bio prisiljen teretiti Sanadera, na što je Fiolić odgovorio kako ne zna za to.

Sanader je pročitao iskaz Fiolićeva svjedočenja u kojem govori kako mu je po izlasku iz istražnog zatvora Sanader poslao SMS poruku u kojoj je stajalo 'na muci se poznaju junaci', a na današnjem svjedočenju Fiolić se sadržaja poruke nije mogao sjetiti, no rekao je da je SMS stigao s broja kojim se Sanader znao koristiti.

Inače, i danas je Sanader naglasio kako Fiolić laže te je u nekoliko navrata zaiskrilo na relaciji s Fiolićevim braniteljem, zbog kako je rekla sutkinja, Sanaderovih sugestivnih pitanja.

Fiolić je posvjedočio i kako je Sanader pokušao dogovoriti susrete s njim preko treće osobe nakon izlaska iz istražnog zatvora, na što kaže, nije pristao.


[08:39]
Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavlja se suđenje u slučaju Planinska, gdje se tereti bivšeg premijera Ivu Sanadera za pogodovanje prilikom preprodaje zgrade u zagrebačkoj Planinskoj ulici, čime je državni proračun oštećen za 26,4 milijuna kuna...

Prvooptuženi Sanader jučer je rekao da se ne osjeća krivim, a isto je ponovio i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka procjenila da zgrada u Planinskoj, koja je tada bila u vlasništvu mesara Stjepana Fiolića, vrijedi dvostruko više od tržišne cijene, zbog čega ju je Ministarstvo regionalnog razvoja platilo skoro 80 milijuna kuna. Fiolić je krivnju priznao, kao i činjenicu da je Sanaderu dao nešto više od 2 milijuna eura vlastitog novca, za lobiranje hrvatskog ulaska u Europsku uniju. Novac mu je donio kući u Kozarčevu ulicu, i to u kartonskoj kutiji.

"Novac sam složio u tu kartonsku kutiju i u poslijepodnevnim satima odnio Sanaderu. Unio sam ju u kuću, u vinski podrum, stavio sam kutiju na pod, pitao me želim li što popiti. Rekao sam da ne, jer žurim, i tako sam otišao", svjedočio je jučer Fiolić.

Podsjetimo, na suđenju u svojstvu okrivljenika neće biti tadašnji ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković, koji se nagodio s USKOK-om, zbog čega je prošli mjesec osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu, koja je kasnije ublažena u jednogodišnji dobrotvorni rad. Čobanović će međutim na suđenje doći u svojstvu svjedoka, baš kao i Jadranka Kosor, koja je u vrijeme sporne kupoprodaje zgrade u Planinskoj, bila premijerka.