Osječko-baranjska

PRETPRISTUPNI FONDOVI

Osijek dobio centar za umrežavanje općina i gradova

Osijek je jučer dobio 'Resursni centar za umrežavanje općina i gradova'.Riječ je o još jednom projektu iz IPA programa prekogranične suradnje, pokrenutom u okviru projekta 'Podrška umrežavanju i europskoj suradnji gradova i općina', a nositelj je s hrvatske strane Agencija lokalne demokracije, istaknula je programska koordinatorica ove Agencije Branka Paškuljević Turniški.

Resursni centar   FOTO:Republika.eu
Piše: Media Servis

"Ovo je projekt koji je ustvari odobren u okviru prekogranične IPA-e Hrvatska - Srbija. Započeo je u rujnu i traje 18 mjeseci. To je projekt u kojem su dvije agencije lokalne demokracije nositelji projekta. Jedna sa sjedištem u Osijeku, to smo mi, odnosno kolege iz Subotice, s kojima dugo surađujemo", istaknula je Turniški.

Isti takav Resursni centar otvoren je prošloga tjedna i u Subotici, a ovaj u Osijeku, uz financijsku podršku Europske unije, opremljen je informatičkom, audio i video opremom ukupne vrijednosti gotovo 41 tisuću kuna, i bit će usmjeren na osnaživanje i umrežavanje 12 gradova i općina iz Hrvatske i Srbije, kako na regionalnoj tako i na europskoj razini, kaže Turniški.

"Projekt uključuje 12 općina direktno, koje su suradnici, ali ujedno, čije su zajednice i korisnici projekta. Od toga šest u Srbiji i šest u Hrvatskoj. Projektom ustvari želimo potaknuti prekograničnu suradnju, želimo potaknuti aktivno građanstvo na lokalnoj razini i želimo potaknuti umrežavanje i svijest o tome da je vrlo korisno i moguće umrežiti se tematski, na razini općine i gradova, kako u regiji, tako i u Europi", naglasila je Turniški.

Za uspješno dobivanje i upravljanje europskim projektima nužna je velika količina znanja i vještina te neprekidna edukacija.

Projektna dokumentacija za strukturne fondove izrađuje se godinama, i vrlo je skupa, što je dodatni problem manjim općinama i gradovima a osobito poduzetnicima, istaknuo je direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje Stjepan Ribić.

"Kroz ove resursne centre svi će oni dobiti partnera koji će im biti od velike pomoći", zaključio je Ribić.