Svijet

[VIDEO] KATASTROFA

Eksplozija tvornice gnojiva u Teksasu, stotine ozlijeđenih

Na stotine ljudi je ozlijeđeno, te još mnogo zatočeno u gorućim zgradama nakon eksplozije u tvornici gnojiva.

Eksplozija u Teksasu   FOTO:Screenshot CNN
Piše: Media Servis

Nova eksplozija odjeknula je u srijedu navečer u američkoj saveznoj državi Teksas, u gradu West između Dallasa i Wacoa. Na mjesto događaja poslani su vatrogasci, hitna pomoć i šest helikoptera jer ozlijeđeno je na stotine ljudi, a strane agencije javljaju i kako ima između 60 i 70 mrtvih. Razrušene su i zgrade, škole, dom umirovljenika... Velik dio ozlijeđenih prebačeno je u bolnicu, a još ih je više zatočeno u gorućim zgradama nakon eksplozije u tvornici gnojiva West Fertilizer. Stanovnici su evakuirani iz kuća zbog mogućnosti od novih eksplozija. Evo što je za CNN rekao stanovnik Barry Murry...

"Sjedili smo u dnevnom boravku kad se dogodila eksplozija. Bilo je to kao da je odijeknula bomba. Nismo znali što se događa, odmah smo pohitali do prozora i pogledali van- bio je tamo veliki oblak dima. Nekoliko minuta kasnije došla su kola hitne pomoći, bilo ih je posvuda. Uskoro će i nas evakuitrati", rekao je Murray.

Porijeklo eksplozije nije još utvrđeno, no sumnja se na amonijak.

Američki istražitelji potvrdili su kako imaju sumnjivca za postavljanje bombi koje su ponedjeljak tijekom maratona u Bostonu ubile troje, a teško ranile stotinjak ljudi. Snimile su ga nadzorne kamere i to kako ostavlja sumnjivu torbu na mjestu događaja, no za sad još nije identificiran niti je bilo uhićenja- rekli su istražitelji. Podsjetimo kako su mediji jučer objavili da je sumnjivac uhićen no ta je vijest ubrzo demantirana. FBI je najavio i konferenciju za novinare na kojoj su planirali iznijeti detalje akcije, no na kraju su je otkazali. Osim toga, Bijela kuća je potvrdila kako je predsjednik Barack Obama primio pismo s otrovom ricinom, a FBI je potvrdio kako su uhitili počinitelja iz Missisipija koji je, osim Obami, pismo sa smrtnosonim otrovom poslao i jednom senatoru. Inače, Obama će danas sudjelovati na komemoraciji za žrtve u Bostonu.