Osječko-baranjska

INVESTICIJE U BUDUĆNOST

Proširenje Medicinske škole i izgradnja športsko-nastavne dvorane

Medicinska i Ugostiteljsko-turistička škola te Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđer Bošković tvore pravi manji kampus u osječkom Donjem gradu.

Dogradnja Medicinske škole i početak izgradnje športsko-nastavne dvorane   FOTO:Osijek.hr
Piše: Republika.eu / STV

Ovaj kampus još će više dobiti na važnosti dovršetkom nadogradnje Medicinske škole koja će ju površinom udvostručiti, ali i izgradnjom obližnje športsko-nastavne dvorane na kojoj su radovi počeli danas.

Više od šest stotina učenika pohađa Medicinsku školu u Osijeku u dvadesetak razrednih odjela. Zgrada škole odavno je postala preskučena za sve potrebe učenika i nastavnika koji se danas snalaze na razne načine. No, zahvaljujući dogradnji Medicinska će škola dobiti još dvije tisuće metara kvadratnih prostora neophodnih za normalno funkcioniranje.

"Više sam nego zadovoljna i raduje me. Vjerujem da će se dovršiti ranije nego što je planirano", rekla je Nada Prlić, ravnateljica Medicinske škole Osijek.

Novi dio škole imati će prizemlje i tri kata, a za razliku od starog objekta bit će opremljen i dizalom za osobe s poteškoćama u kretanju.

Projektant Predrag Rechner kaže: "Na svakom katu će biti po četiri učionice s četiri kabineta plus prateći sadržaji kao što su sanitarni prostori za osoblje, sanitarni prostori za učenike, s invalidskim WC-om, a u prizemlju će biti prostor blagovaonice, prostor za više svrha, biblioteka i knjižnica. Dakle, sve ono što danas ova škola ima u vrlo skučenim prostorima."


Dogradnja Medicinske škole i početak izgradnje športsko-nastavne dvorane FOTO: Osijek.hr

Izvoditelj radova je tvrtka Zuber, a nadogradnju Medicinske škole u cijelosti financira Osječko-baranjska županija.

"Đaci ovdje idu u tri smjene i pokazala se zapravo potreba za dogadnjom novog prostora i novim opremanjem Medicinske škole. Ovo je investicija vrijedna nekih 12,5 milijuna kuna", kaže Vladimir Šišljagić, župan osječko-baranjski.

Župan je naglasio i kako je ovo odlična investicija u budućnost, jer su na tržištu radne snage, kako u Hrvatskoj, tako i u Europskoj uniji u koju naša zemlja uskoro ulazi, vrlo tražena zanimanja za koja se obrazuju učenici u Medicinskoj školi.


Dogradnja Medicinske škole i početak izgradnje športsko-nastavne dvorane FOTO: Osijek.hr

A danas su počeli radovi na izgradnji trodijelne športsko-nastavne dvorane na prostoru iza Ugostiteljsko-turističke škole. Tako će učenici ove škole  prvi puta u više od pedeset godina imati svoje prostore za nastavu tjelesnog i izvannastavne aktivnosti.

"Ja bih mogao u ime učenika i djelatnika svoje škole, i naravno ostale dvije škole čija je ovo dvorana, izraziti veliko zadovoljstvo da su konačno počeli radovi", kaže ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Blaško Menalo.

Vrijednost ove investicije Osječko-baranjske županije iznosi 26 milijuna kuna. Rok za dovršetak radova je u iduće dvije godine, a osim učenika športsko nastavnu dvoranu koristit će i građani i sportski klubovi.

"Uz veliku dvoranu i teretanu, isto tako i tribine sa 600 sjedećih mjesta, dio fiksnih tribina, 280 teleskopskih tribina upravo na ovoj lokaciji, mislim da je ovo zaista pravo mjesto za jedan ovakav športski objekt koji će biti na koristi ne samo za đake ovih triju škola koje su u neposrednoj blizini, nego i za građane ovoga dijela grada", kaže župan Šišljagić.

Župan je naglasio i kako je za realizaciju ovoga projekta bilo potrebno puno vremena. Naime, državna birokracija i skučeni zakonski okvir spriječili su rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, te je bilo potrebno više od godinu dana kako bi se došlo do svih potrebnih dokumenata za početak gradnje. 


Dogradnja Medicinske škole i početak izgradnje športsko-nastavne dvorane FOTO: Osijek.hr