Crna kronika

KORUPCIJSKA HOBOTNICA HDZ-a

Fiolić - Kriv sam! Ivi Sanaderu sam predao 10 mil. kuna i milijun eura mita!

Na suđenju bivšem premijeri Ivi Sanaderu optuženima u aferi Planinska, svjedočio mesar i bivši HDZ-ov saborski zastupnik Josip Fiolić.

Ima li kraja optužnicama protiv Ive Sanadera i HDZ-a?   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis
[13:20]
Na pitanje Sanaderovog odvjetnika Čede Prodanovića je li istina da su mu u USKOK-u rekli da, ako tereti Sanadera, neće biti procesuirani njegova supruga i sin, Fiolić je rekao da to nije istina.

Također je odgovorio Sanaderovom odvjetniku da ne zna zašto je pušten iz pritvora te da to treba pitati tužiteljstvo. Prodanovića je zanimalo zašto protiv Fiolićeve supruge nije vođen postupak s obzirom da je ona kao direktorica potpisivala ugovore.
 
Fiolić je rekao da je ona bila fiktivna direktorica i da je on vodio sve poslove. Na pitanje zašto na prvom iskazu u USKOK-u nije spomenuo milijun eura i 10 milijuna kuna koje je dao Sanaderu, Fiolić kaže da se po dolasku doma u njemu nešto prelomilo te da je rekao odvjetnicima da će promijeniti iskaz i sve reći USKOK-u. "U prvom iskazu taj novac nisam spomenuo jer sam bio prevelik poslušnik u cijeloj priči", rekao je Fiolić.
 
Fiolić je u svjedočenju rekao da njegova firma nije stekla nikakvu dobit od procjene nekretnine u Planinskoj, da dobit nije završila kod njega u firmi, odnosno da je dobit čista nula ili čak minus, ali je svjestan svoje greške i da je spreman platiti. Odvjetniku Prodanoviću je rekao da nije sklopio nikakav dogovor s USKOK-om oko ishoda postupka na što je sutkinja rekla da, čak i da jeste, to nema nikakvu težinu s aspekta suda, ali je svejedno uneseno u zapisnik.
 
Današnje ročište je završeno.

[11:40
Bivšem predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, nekadašnjem zastupniku HDZ-a Stjepanu Fioliću, te Mladenu Mlinareviću danas je započelo suđenje za aferu Planinska, a za razliku od Sanadera i Mlinarevića koji su zanijekali krivnju, Fiolić je kazao da se osjeća krivim te je iznio obranu.

Na optuženičkoj klupi su i mesar te bivši HDZ-ov saborski zastupnik Stjepan Fiolić kao i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. procijenila vrijednost zgrade u Planinskoj na dvostruko veću vrijednost od stvarne. Nakon što je tužiteljstvo iznijelo optužnicu, Sanader i Mlinarević su se izjasnili da nisu krivi dok su Fiolić i njegova tvrtka priznali krivnju.

Fiolić je prvi krenuo s davanjem iskaza, ispričao je kada je ušao u HDZ, kako je upoznao Sanadera, govorio o njihovim intenzivnim druženjima te o trenutku kada je odlučio prodati zgradu, prvo Hrvatskim šumama, a kasnije Ministarstvu regionalnog razvoja.

Oba puta glavnu riječ vodio je Sanader kod kojega je Fiolić dolazio po savjete. Bivši premijer je sugerirao da prodaja ne ide direktno nego preko poslovne banke. Pri tom je, prema Fiolićevim riječima, pitao hoće li od te prodaje biti nešto i za njega s obzirom da ulazimo u Europsku uniji. Kada su Hrvatske šume odustale od kupnje zgrade jer im je bilo preskupo, Fiolić je o tome obavijestio Sanadera.

Ovaj je rekao: "Već će ju netko kupiti". Taj netko je bilo Ministarstvo regionalnog razvoja koje je zgradu kupilo 2009. za gotovo 80 milijuna kuna.

Sanader je od te prodaje tražio Fiolića proviziju od 2,5 milijuna eura. Kada mu je Fiolić rekao da taj novac nema, Sanader ga je pitao koliko ima. Fiolić mu je rekao da ima milijun eura i 10 milijuna kuna. Kako je poslušno slušao Sanadera, taj novac mu je odnio u kartonskoj kutiji u njegovu kuću u Kozarčevu ulicu. Sanader ga je, kaže, htio častiti pićem, no Fiolić je, tvrdi, to odbio i otišao svojoj kući.


[07:00 ] 

U prosincu prošle godine Sanadera je USKOK optužio da je, zajedno s još trojicom suradnika, počinio kazneno djelo skuplje prodaje zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu Ministarstvu regionalnog razvitka. Zgrada je bila vlasništvo Sanaderova prijatelja i saborskog zastupnika HDZ-a Stjepana Fiolića. Prema optužnici, Sanader je na užem kabinetu Vlade 2009. utjecao na članove kabineta da prihvate kupnju Fiolićeve zgrade po cijeni dvostruko višoj od tržišne.

U tom su poslu, uz Sanadera i Fiolića, sudjelovali i tadašnji HDZ-ov ministar regionalnog razvitka Petar Čobanković te Mladen Mlinarević, vlasnik procjeniteljske tvrtke koja je zgradu i pripadajuće zemljište procijenila na gotovo dvostruko uvećani iznos od 79,9 milijuna kuna. Po toj je cijeni, stoji u optužnici, zgrada i kupljena, čime je državni proračun oštećen za oko tri milijuna eura.

Iako krivnju ne priznaje, kao i na suđenju za Fimi mediju, Sanaderova je pozicija iznimno otežana priznanjima krivnje HDZ-ovaca Stjepana Fiolića i Petra Čobankovića. Čobanković, koji je priznao krivnju i s USKOK-om se uspio nagoditi o kazni, prošloga je mjeseca osuđen na godinu dana zatvora, kaznu koja je zamijenjena radom za opće dobro.

Stjepan Fiolić, je također priznao krivnju, ali nije želio prihvatiti visinu novčane odštete koju je tražio USKOK, pa će mu se suditi. On je u istrazi ustvrdio kako je Sanaderu osobno predao 17 milijuna kuna.Očekuje se da će na suđenju svjedočiti tridesetak svjedoka, među kojima i članovi HDZ-ovske Sanaderove vlade koji su glasali za kupnju zgrade u Planinskoj, donosi današnji Novi list.