Vukovarsko-srijemska

PČELARSTVO

Najveći proizvođač meda u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Kako donosi Večernji list, Ivan Knežević iz Šiškovaca kod Vinkovaca s 470 košnica najveći je profesionalni proizvođač meda i drugih pčelinjih proizvoda u Vukovarsko-srijemskoj županiji, za koje je dobio više od 300 diploma i priznanja na natjecanjima te sajmovima.

Ilustracija   FOTO:Dusko Jaramaz/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Godišnja proizvodnja je 15 tona prvoklasnog meda za koje je skoro dvadeset puta dobio prvu nagradu.

Ivan Knežević navodi kako sljedeće godine obilježavaju 40 godina koliko se njihova obitelj bavi pčelama i proizvodnjom meda. Imaju pet kontejnera kojima voze košnice na raznu pašu ovisno o doba godine i koje biljke cvjetaju. Prošlogodišnja suša je pogodovala kvaliteti meda od suncokreta jer on voli sušu, a na lipu pčele idu i po noći, za puna mjeseca. 

Smatra kako uvozni med nije konkurencija domaćem jer je kvaliteta očita i vidljiva. Uvoznici, kaže, kupuju jeftini med iz inozemstva, ali ga u trgovinama prodaju po cijeni kao kvalitetni domaći, a kupac će radije kupiti domaći jer zna da je kvalitetnije iako je cijena slična.

Navodi kako je napravljena i kušaonica meda koja je na u sastavu "Medne ceste", ali projekt što ga financira ministarstvo turizma, nažalost nije saživio iako smatra da je u pitanju odlična ideja.