Osječko-baranjska

OPĆINA ANTUNOVAC

Još 350 hektara minski sumnjivog područja

Minski sumnjivo područje općine Antunovac kod Osijeka trebalo bi uskoro biti očišćeno. U tome će svakako pomoći donacija Privredne banke Zagreb u iznosu od milijun kuna koja je uručena danas. Načelnik Antunovca Ivan Anušić kaže da je ostalo za razminirati 350 hektara što je višestruki problem i sigurnosni i gospodarski.

Ilustracija   FOTO:Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis

"To se obrađuje i na tom zemljištu se proizvodi hrana. Na toj zemlji će i mnoge obitelji, mnogi OPG-i pronaći posao. Ta zemlja je sada izuzetno pogodna za ekološki uzgoj jer više od 20 godina nije tretirana nikakvim pesticidom niti je ljudska noga na nju kročila", rekao je Anušić.

Načelnik očekuje i aktivniju pomoć Vlade.

"Općina Antunovac na ovakav način će još jako dugo razminiravati svoje područje i ne samo općina Antunovac nego i sve druge općine. Vlada mora konkretno krenuti u razminiranje. Razminiranje jednog hektara je više od 100 tisuća kuna što znači da nama za 350 hektara nama treba 35 milijuna kuna. Nijedna lokalna uprava to ne može sama odraditi i mora se država konkretno uključiti s tim", kaže Anušić.

Dok se Vlada ne uključi, donacija od milijun kuna korak je bliže tome da Hrvatska bude bez mina do 1. ožujka 2019. godine, čemu se nada Dijana Pleština iz Vladina ureda za razminiranje.

"Ne volim obećavati unaprijed - lako je reći da, to su govorili i 2006. i drugih godina - ali smatram da je moguće. Naravno, zato se treba i postaviti sustav koji je najbolji mogući. Treba se paziti na što se troši, kako ga se troši, kako se radi. Nadam se, a mislim da je moguće", naglasila je Pleština.

Od 1. siječnja iduće godine bit će na snazi novi Zakon o razminiranju s konkretnim rješenjima, kaže ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec.

"Mi imamo preko 680 kilometara minski sumnjivog prostora u Hrvatskoj. Naravno da je on kao takav definiran kao minski sumnjiv prostor, ali ga ne treba rješavati onim klasičnim metodama razminiranja nego određenim alatima koje ćemo ugraditi kao takve u zakon", istaknuo je Jakopec.

Primopredaji donacije nazočio je i župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić.

"Mi smo aktivni vezani uz razminiranje i pri fondovima Europske unije, a u ovom trenutku radi se na dva projekta ukupne vrijednosti oko 7,5 milijuna eura", naglasio je Šišljagić.