Nogomet

POČASNI GRAĐANIN

Je li Davor Šuker opravdao ukazanu čast?

Prisjetimo se kronologije "slučaja Šuker" od same dodjele priznanja počasnog građanina, pa sve do njegovog odnosa prema svom gradu i klubu unazad par godina.

Zdravko Mamić, izvršni predsjednik GNK Dinamo, Davor Šuker predsjednik HNS-a.   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Republika.eu

2008. podigla se velika prašina oko prijedloga SDP-ovog Alena Prnjata da se Davora Šukera proglasi počasnim građaninom Osijek. Najglasniji u svojim prosvjedima očekivano bili su pripadnici navijačke skupine Kohorta koji su isticali kako se Davor Šuker srami svog grada, jer sebe doživljava Zagrepčaninom.

- Riječ je o čovjeku koji se srami svoga grada, koji je nekoliko puta izjavio da je njegov klub Dinamo, a grad Zagreb. Ničim nije pokazao da mu je stalo do Osijeka jer bi se tada angažirao ili oko kluba, ili bi svoju Akademiju osnovao u Osijeku - rekao je tadašnji predsjednik Kohorte Karlo Šatvar.

Inicijator ideje je odgovarao:

- Niti sam ikad čuo da se Šuker ogradio od Osijeka, niti u to vjerujem. Ovaj prijedlog ima za cilj i intenzivirati odnos Osijeka i Šukera i dati mu priliku da pokaže da voli i grad i klub. Mi moramo intenzivirati odnose s najpoznatijim Osječaninom u svijetu, a ovo je i način da mu se odužimo - kazao je Prnjat.

Tema o podjeljenosti Osijeka oko legendarne kockaste 9 ubrzo je postala nacionalna top vijest, pa je o tome nešto imao za reći i novinar Nove TV Andrija Jarak kojemu je to bio prvi i posljedni tekst vezan za sport.

Obje strane nisu htjele popustiti, a Kohorta je grad išarala grafitima Davor Šuker je jedino rođen u Osijeku i ništa više.

Šuker se pravdao kako nije niti imao priliku pomoći Osijeku, no kako će svakako to učiniti kada za to dođe vrijeme. To vrijeme je došlo kada ga je Zdravko Mamić "instalirao" na mjesto predsjednika HNS-a, pa su Osječani konačno pomislili kako će se počasni građanin sjetiti svog grada i opravdati ukazanu mu čast.

Davor Šuker u ovih nepunih pet godina ne samo da nije opravdao ukazano mu povjerenje, nego je "pljunuo" i na sve one koji su ga branili i pravdali. Opalio im je šamar i nasmijao se u lice.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Primjer 1.
Uoči uzvratne utakmice finala kupa između NK Dinama i NK Osijeka počasni građanin Osijeka pojavio se u Dinamovoj majici s natpisom: Ajmoooo po nove pobjede.
Dok su mnogobrojni Osječani tugovali tog proljetnog predvečerja, počasni građanin Osijeka imao je razloga za zadovoljstvo.

Primjer 2.
Mnogobrojni Osječani koji su stali u red ispred poslovnice Tiska u Portanovi ostali su razočarani i ljuti nakon nekoliko sati čekanja za kupovinu ulaznica utakmice Hrvatska-Srbija.
Naime, HNS na čijem je čelu počasni građanin Osijeka Davor Šuker, poslao je u Osijek, Slavoniju i Baranju, ni manje ni više nego 240 ulaznica.U postotku to je 0,6% kapaciteta stadiona. Velikodušno.

Primjer 3.
28.3.2013. trebao bi biti upisan velikim slovima u povijest NK Osijeka. Istog onog NK Osijeka koji je Šukera naučio prvim nogometnim koracima, koji mu je omogućio odlazak u njegov voljeni Dinamo, a kasnije i u mnogobrojne europske velikane. No, to očito nije dovoljno predsjedniku HNS-a i počasnom građaninu za dolazak u kazalište i pružanje podrške preoblikovanju "njegovog" matičnog kluba. No, navijačima i čelnicima kluba Šuker je poslao velike pozdrave.

Primjer 4.
Te večeri 16. listopada 2012. cijela Hrvatska brujila je o fanatičnoj podršci koju je reprezentacija Hrvatske dobila u Gradskom vrtu. Posebno je to isticano nakon zvižduka u Splitu, i potpune nezainteresiranosti za reprezentaciju u Zagrebu.
Dužnosnici HNS-a natjecali su se u davanju komplimenata, a alfa i omega HNS-a Zdravko Mamić otišao je najdalje:

- Utakmica sa Škotskom igrat će se u Osijeku.

Naivni i dobroćutni Slavonci već su počeli kovati planove, jer utakmica sa Walesom se mora nadmašiti.

No...Trebamo li pisati što se tada dogodilo. Na scenu je stupio počasni građanin Osijeka i još jednom odlučio potvrditi argumente Kohorte s početka teksta, a "pljunuti" na one koji su ga podržavali..