Požeško-slavonska

17. HERCEGOVAČKO SILO

Pjesmom, plesom i hranom Hercegovci dočarali svoj zavičaj

Na tradicionalnoj priredbi u Kutjevu okupilo se oko 500 Hercegovaca i njihovih gostiju

Hercegovačko silo u Kutjevu   FOTO:Dusan Mirković/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Večernji list

Zavičajna udruga Herceg Stjepan u Kutjevu je po 17. puta organizirala tradicionalnu priredbu Hercegovačko silo. Na njoj se okupilo oko 500 Hercegovaca i njihovih gostiju iz različitih krajeva Hrvatske te Hercegovine što je jedno od njihovih najvećih okupljanja u Hrvatskoj.

"Naša udruga kroz ovo druženje želi okupiti Hercegovce iz različitih krajeva Hercegovine koji sada žive u Hrvatskoj, kao i one koji su još u Hercegovini, kako bi na taj način sačuvali svoju tradiciju od one kulturne i folklorne do gastro tradicije", kazao je dr. Branko Mihalj, predsjednik Udruge Herceg Stjepan.

Na početku večere sve je pozdravio i blagoslovio kutjevački župnik Marijan Đukić i požeški franjevac Zlatko Papac. A večer je svojim jelima prije svega sirom iz mišine, uštipcima i janjetinom s ražnja podsjetila na rodni kraj. A pjesmom i plesom to su dočarali članovi Kulturnog športskog društva Rakitno iz Rakitnog pjevajući mušku, žensku i dječju gangu.

Među gostima je bio i Ante Pavković Šišović iz Rakitna, vlasnik mesne industrije Rakitno, koji već godinama rado dolazi na hercegovačko silo u Kutjevo jer s mnogima iz ovoga kraja i poslovno surađuje.

"Uvijek mi je drago ovdje doći jer se nigdje to tako dobro ne organizira kao ovdje. Tu sam uvijek pun energije", kazao je Pavković. 

IZVOR: Večernji list