Vukovarsko-srijemska

VUKOVAR

Obilježen dan sjećanja na žrtve partizana 1945.

Molitvu je predvodio i svetu misu služio varaždinski biskup Josip Mrzljak, čiji je otac također ubijen kao žrtva komunističke odmazde nakon oslobađanja Vukovara

Josip Mrzljak   FOTO: Marko Jurinec/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Večernji list

U Vukovaru je obilježen Spomen dana sjećanja na žrtve komunističkoga terora 1945. kada su partizani nakon ulaska u grad ubili više od 300 nedužnih građana čiji su posmrtni ostatci u nekoliko masovnih grobnica od kojih je najveća na izletištu Adica.

Komemoraciju obilježavanja organizirali su vukovarski franjevački samostan, Ogranak Matice hrvatske Vukovar, Udruga Nijemaca i Austrijanaca Vukovara i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, centar Vukovar. Program je počeo molitvom i polaganjem vijenca kod spomen križa u parku uz crkvu svetih Filipa i Jakova na mjestu pogubljenja nekih žrtava. Molitvu je predvodio i svetu misu služio varaždinski biskup Josip Mrzljak, inače Vukovarac čiji je otac također ubijen kao žrtva komunističke odmazde nakon oslobađanja Vukovara, javlja Večernji list.

U Pastoralnom centru svetog Bone predstavljena je knjiga povjesničara Josipa Jurčevića "Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina". Osim autora o knjizi su govorili gospićko-senjski biskup Mile Bogović, predsjednik Komisije za hrvatski martirologij Hrvatske biskupske konferencije, svjedok tih događanja Mirko Kovačić i Dražen Živić, povjesničar i demograf. 

IZVOR: Večernji list