Politika

PUSIĆ POZIVA

'Izađite na izbore za Europski parlament'

"Izađite na izbore za Europski parlament. To je prva šansa koju imamo da pošaljemo svoje izabrane predstavnike. Oni tamo neće predstavljati ni Vladu ni Hrvatski sabor, predstavljat će hrvatske građanke i građane", poručila je prva potpredsjednica Vlade, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i predsjednica HNS-a uoči nedjeljnih izbora.

Vesna Pusić   FOTO:Sanjin Strukić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Pusić je podsjetila kako će se od 1. srpnja, kada Hrvatska postane punopravna članica Europske unije, u Europskom parlamentu donositi mnogi zakoni koji će se u našoj zemlji primjenjivati direktno, kao da su doneseni u Hrvatskom saboru.

"Možda se čini da 12 zastupnika nije mnogo u masi od gotovo 800 zastupnika, koliko ih sjedi u Europskom parlamentu, ali iskustvo pokazuje da kada su izabrani kompetentni i informirani ljudi, kada se oni dobro pripremaju za svoje teme, mogu dobiti većinu na svoju stranu, naročito u onim temama koje su važne za život hrvatskih građana. Zato nemojte podcijeniti ove izbore jer ćete po pravilima koja te institucije donesu živjeti", istaknula je Pusić te pojasnila o kojim se temama radi.

"Tu ima vrlo praktičnih stvari, od načina na koji možete financirati recimo infrastrukturu, kanalizaciju, vodovod u svom mjestu, do općih stvari koje su nas također neobično važne, a to je koja poručja će dobivati pomoć europkih fondova, hoće li to biti poljoprivreda, znanost i istraživanje, tržišno natjecanje ili neke druge teme", pojasnila je Pusić.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova zbog toga je još jednom pozvala građane da u nedjelju izađu na izbore.

"Ovo je naša šansa, ne samo da u buduće prihvaćamo ono što se odluči u europskim institucijama, nego da sami odlučujemo o tome što će se i kako u Europi živjeti i zato je važno i svakako izađite, da ljudi koji nas u Europi predstavljaju pokažu u kojoj mjeri je Hrvatska jedna ozbiljna i odrasla država", poručila je Pusić.