Svijet

OTVORENI TITOVI SEFOVI

Tajni sadržaj će objaviti za deset dana

U Narodnoj banci Srbije, nakon više od 30 godina, otvoreni su sefovi u kojima su držane stvari bivšeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita. Tročlana državna komisija je u ime predsjednika Srbije otvorila sefove, u kojima je nekadašnje Predsjedništvo SFR Jugoslavije pohranilo Titove stvari nakon njegove smrti.

Kuća cvijeća, mauzolej u kojem je sahranjen Josip Broz Tito.   FOTO:Hajrudin Merdanovic/24sata
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Što je tročlana delegacija, koju je predvodio savjetnik predsjednika Srbije Oliver Antić, otkrila, ostat će tajna sljedećih desetak dana, dok se ne utvrdi narav nađenih stvari.

"Takav je dogovor napravljen i s predsjednikom Nikolićem", rekao je Antić za beogradske Večernje novosti. 

Zadatak komisije je da zapisnički utvrdi sadržaj pohranjenih vreća, s obzirom na to da je administracija na te sefove čak i zaboravila i da se 30 godina nije znalo što je u sefovima - jesu li u pitanju osobne Titove stvari ili vlasništvo države

Sef je otvoren na inicijativu Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava između Titovih nasljednika, a koji je krajem prošle godine poslao zahtjev kabinetu predsjednika Srbije da, kao pravni nasljednik nekadašnjeg Predsjedništva SFRJ, omogući uvid u njihov sadržaj. 

Prema jednoj verziji, nakon Titove smrti, tadašnja je komisija popisala 14 vreća, u kojima su bila posebno vrijedna ulja na platnu ostala iza srpskih kraljevskih dinastija. Prema drugoj, riječ je o 11 vreća sa zlatom, nakitom, posljednjim Titovim predsjedničkim plaćama i autorskim honorarima. 

Ako sadašnja komisija utvrdi da je u vrećama bilo išta od osobnih stvari bivšeg jugoslovenskog predsjednika, o tome će obavijestiti sud i predati te stvari u sudski depozit. 

Otvaranju sefova su osim Antića nazočili i drugi Nikolićev savjetnik, general Milorad Simić, kao i zamjenik generalnog tajnika predsjednika Nenad Jevremović.