Politika

ZAKONSKE IZMJENE

Sabor o zemljišnim knjigama

Sabor će danas raspravljati o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama...

Orsat Miljenić   FOTO:Dino Stanin/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Ono što radimo ovdje je ujednačavanje prakse. Osnivamo jedan jedini Visoki zemljišno-knjižni sud. Dakle, svi žalbeni postupci idu na jedan sud, na razini cijele države", najavio je krajem prošle godine ministar pravosuđa Orsat Miljenić najveću novinu reforme zemljišno-knjižnog sustava u kojem se jedan predmet prosječno rješava 34 dana, a negdje čak više od 300 dana. Različita je i praksa drugostupanjskih presuda.

Zakonske izmjene, koje su u drugom čitanju, trebale bi osigurati pravnu sigurnost i pojednostavljeni postupak. Pretpostavka su i za kreiranje nacionalne digitalne zemljišne knjige, pa će se izvadak moći pribaviti bilo gdje.

"Znači nećete više morati otići na Krk ili na Brač da bi dobili za ono što je tamo. Otići ćete u Zagreb na gruntovnicu i to ćete dobiti. I to je jedna stvar koja ne samo da je predviđamo sada u zakonu kao tehničku mogućnost, nego smo blizu i realizacije. Dakle, ona ide i u stvarnost", najavio je tada Miljenić.

Zbog interesa lokalnih jedinica izmjenama se određuje pravni okvir za sufinanciranje ili financiranje postupka osnivanja i obnove zemljišnih knjiga kao preduvjeta gospodarskog razvoja, no pritom će se ujedno riješiti i svi postupci svih građana, a ne samo oni koji su zanimljivi jedinici lokalne samouprave, objasnio je zimus ministar 'pravu malu reformu' od koje su velika očekivanja.

Buran saborski tjedan zastupnici bi trebali zaključiti glasovanjem o dosad raspravljenim točkama.