Politika

MINISTRI ODGOVARAJU HUP-u

Poslodavci nemaju pravo građane činiti gladnima

Nakon što su se poslodavci digli na noge zbog odluke o povećanju minimalne plaće za 170 kn bruto, navodeći da će to dovesti do gubitk 50 tisuća radnih mjesta, ministri Ivan Vrdoljak i Gordan Maras danas su je stali braniti. Poručuju da treba paziti na životni standard građana.

Ministri na Proinvestu u Splitu   FOTO:Tino Juric/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Poslodavci nemaju pravo građane činiti gladnima, to je sramotno", poručio je još jučer ministar financija Slavko Linić komentirajući reakciju poslodavaca.

Danas su uz njega stali i ministri gospodarstva i malog i srednjeg poduzetništva. Doduše s nešto blažom retorikom. Ivan Vrdoljak rekao je da razumije industrije koje nisu produktivne i utjecaj povećanja minimalne plaće na njih, no, kaže, treba misliti i na radnike.

"Potpuno razumijemo industrije koje su niskoproduktivne i gdje utjecaj rasta minimalnih plaća na njihove budžete i konkurentnost nije mali, tako da moramo naći model kako da im pomognemo i da im to kompenziramo. S druge strane, naravno da trebamo misliti i na to da našim radnicima osiguramo i porast minimalne plaće u okvirima rasta cijena i troškova života", naglasio je Vrdoljak.

Takvog je mišljenja i Gordan Maras, a obojica ministara smatraju da su reakcije poslodavaca o gubitku pedeset tisuća radnih mjesta - pretjerane.

"Mislim da je to teško reći ovako paušalno i nikad ne volim kada netko 'izvali' cifru da će se podijeliti 50 tisuća otkaza jer to je način pritiska, rekao bih, interesne udruge, u ovom slučaju HUP-a koji pokušava izbjeći donošenje takvog zakona", kazao je Maras.

Pregovaranja sa sindikatima i poslodavcima u vrijeme HDZ-a sjeća se i bivši ministar financija Ivan Šuker.

"Kad smo ispregovarali i već praktički i s poslodavcima i sa sindikatima kolika ta minimalna plaća mora biti, javili su se granski sindikati drvne industrije, tekstilne, kožarske i obućarske industrije i još neki drugi koji su rekli, dajte nekako u zakon ugradite da ta plaća ne bude tolika jer ako budu nama isplaćivali tolike plaće, nestat će radna mjesta. S jedne strane, razmišlja se o tome da se osigura nekakva minimalna. Pitanje je mogu li uopće ljudi preživjeti s takvom plaćom, a s druge strane, s obzirom na stanje u ostalim gospodarskim granama, pitanje je mogu li uoopće isplatiti tu minimalnu plaću", rekao je Šuker.

Zakon o minimalnoj plaći danas je stupio na snagu, a uredba o visini minimalne plaće trebala bi biti donesena u idućih 15 dana. Bit će to još vrijeme u kojem će zasigurno sve zainteresirane strane sjesti za stol i pokušati zaštititi svoje interese. Da Vlada neće popustiti pred pritiskom poslodavaca dao je naslutiti ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić prilikom saborske rasprave.

"Po posljednjim podacima, bilo gdje je minimalna plaća 2814, mi ćemo vjerojatno vrlo brzo donijeti uredbu na sjednici Vlade gdje će minimalna plaća u Hrvatskoj biti veća od te sume", naglasio je Mrsić.